Ogorčeni roditelji učenika OŠ “Đura Jakšić”: Po troje djece sjedi u klupi, časove vjeronauke imaju u sali za fizičko

712

Učenici škole u Srpskom Milanovcu u Banjaluci, zbog manjka prostora, moraju da sjede u tijesnim učionicama, a roditelji tvrde da đaci neke predmete slušaju u sali za fizičko.

– Nastavu pohađa 300 učenika više nego što dozvoljava kapacitet škole, što je nezamislivo. Na primjer, učenici trećeg razreda vjeronauku imaju u fiskulturnoj sali, a đaci sedmog sjede u pola učionice, jer je pregrađena sa namjerom da se dobiju dvije fizički odvojene prostorije, pa ih u jednoj klupi bude po troje – tvrdi jedan od roditelja, koji nije želio da mu navodimo ime.

Nada se da će rukovodstvo škole, zajedno sa nadležnima – Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradskom upravom, riješiti problem gužvi u ovoj školi i tako stvoriti uslove za normalno odvijanje nastave.

Darko Tomić, direktor škole, priznaje da imaju problema sa prostorom, ali kaže da roditelji ipak sve preuveličavaju. Činjenica je, kaže, da je u prve dvije sedmice gužva, “dok se malo ne uhodaju oko rasporeda”, ali da nije tačno da po troje đaka sjedi u klupi.

– Nastavu u našoj školi pohađa 600 učenika, raspoređenih u 27 odeljenja, a šest odjeljenja ide u međusmenu, jer imamo 11 učionica. Svake godine raste broj đaka, a ove godine smo, zbog manjka prostora, ukinuli produženi boravak – pojašnjava Tomić i poziva roditelje na razumijevanje.

Prema njegovim riječima, sa nedostatkom prostora upoznati su i gradska vlast i resorno ministarstvo.

– Imamo projekat za izgradnju četiri učionice, koji košta oko 300.000 maraka, što je mnogo novca. Izgradnjom ovih prostorija bi bio riješen problem sa prostorom- dodaje Tomić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture kažu da će zatražiti potpunu informaciju od rukovodstva škole „Đura Jakšić” o uslovima rada u toj obrazovnoj ustanovi.

-U saradnji sa njima i Gradom radićemo na rješavanju svih otvorenih pitanja- dodaju u resornom ministarstvu.

Gužva i na Starčevici

Problem sa gužvom u OŠ „Branko Radičević“ ove godine dostigao je vrhunac, jer zbog mnogo đaka neki u klupama sede do 19.30 časova. U ovu školu ide čak 1.750 đaka, koji su raspoređeni u tri smjene, dok gradske vlasti pokušavaju da riješe problem.

– Do idućeg mjeseca ćemo napraviti novu raspodjelu upisnih područja. Da li će optimalno biti to primjeniti od narednog polugodišta, o tome ćemo morati razgovarati sa upravom škole i savjetom roditelja – kaže gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodaje da se razmatra projekat izgradnje škole u Adi ili Starčevici, jer su to naselja koja se brzo razvijaju i imaju mnogo djece. Škola u jednom od njih svakako bi rasteretila OŠ „Branko Radičević“.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!