2.254 djece u Banjaluci čeka na mjesto u vrtiću

367

Ukupno 2.254 djece u Banjaluci čeka na mjesto u nekom od vrtića, a po svemu sudeći, mnogi od njih će prije krenuti u školu nego što će doći na red u obdanište. Najviše ih je na Starčevici 340, susjednom Obilićevu 300, te 211 u Boriku, dok se Lazarevo može „pohvaliti“ listom čekanja na kojoj je 169 mališana.

U najvećem gradu Srpske trenutno ima 49 javnih i privatnih predškolskih ustanova, u kojima je ukupno smješteno oko 3.500 mališana, pa se prostom računicom dolazi do zaključka da Banjaluci nedostaje bar 30 obdaništa kojima bi bile podmirene sve potrebe.

Među roditeljima koji su predugo čekali da dijete upišu u vrtić je i Milka M. koja kaže da je razmišljala da od svega odustane.

– Sina sam prijavila na listu čekanja kad je imao svega tri mjeseca, nadajući se da će do vrtićkog doba doći na red, ali to se nije desilo i pitanje je da li bi uopšte dočekala da krene u obdanište da nisam bila veoma uporna – kaže ova majka i dodaje da je njen sin nakon skoro dvije godine dobio mjesto u vrtiću.

U Gradskoj upravi svjesni su problema sa manjkom vrtića, te ističu da za naredni period planiraju proširenje kapaciteta, prema sadašnjem stanju prijavljene djece, prije svega u MZ Vrbanja, gdje je ranije radio vrtić, Adi, Kuljanima, Česmi, Priječanima i Petrićevcu.

Ističu da bi se izgradnjom druge faze vrtića „Kolibri“, kapaciteta 200 mjesta, u potpunosti riješio problem smještaja dece u Lazarevu.

– Obuhvat djece u predškolskim ustanovama znatno bi se povećao izgradnjom tri nova vrtića, i to u centru grada, u Boriku dogradnjom vrtića „Nataša“ za 100 djece i Lazarevu dogradnjom „Kolibrija“ za 200 mališana – kaže Dragan Banjac, v.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Kako bi se liste čekanja na mjesto u obdaništu smanjile, Grad planira da ponudi investitorima da na šest lokacija u Novoj Varoši, Lazarevu, Obilićevu, Adi i Česmi izgrade stambene zgrade u čijem prizemlju bi, između ostaloga, trebalo da budu smještena i obdaništa.

– Prvi korak ka tome već je napravljen i to kroz odluku o izradi regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem području grada, koji obuhvata ove lokacije. Tako bi planski bila omogućena realizacija projekta kroz neki od modela finansiranja kao što je javno-privatno partnerstvo, ugovor o građenju ili koncesija – pojasnio je Slobodan Stanarević, v.d. načelinka Odjeljenja za prostorno uređenje.

Dodao je da su investitori već zainteresovani za ovaj vid saradnje, ali da moraju proći određene procedure, koje će trajati narednih šest do sedam mjeseci.

Prva na redu, kada je riječ o obdaništima, kako kaže Stanarević, mogla bi da bude Česma.

Vrtići u poslovnim prostorima

U praksi se efikasno i ekonomično pokazala prenamjena gradskih poslovnih prostora u prostor vrtića, što je urađeno u Krfskoj ulici  i u Ulici Josifa Pančića, čime su se stekli uslovi za prijem 105 djece u 4 vrtićke grupe, a u ovoj godini, kako kažu u Gradskoj upravi, priprema se prenamjena gradskih poslovnih prostora u prostore dva vrtića.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!