Jednostavna rješenja za najveće probleme sa cipelama

468

Nošenje obuće koja je u radnji bila udobna poput papuča poslije samo par sati može se pretvoriti u noćnu moru. Evo kako ćete najbolje ublažiti jedne od najčešćih problema…

Suviše tijesne cipele

Mnoga obuća izrađena od kože će se sama vremenom rastegnuti, ali proces možete skratiti tako što ćete cipele poprskati vodom, obuti ih, i nositi po kući dok se ne osuše. Drugi način na koji možete raširiti cipele je da preko nekih debljih vlažnih čarapa obujete cipele, i hodate u njima po sobi dok se čarape ne osuše.

Ponovite postupak ako je potrebno. Ne zaboravite da na kraju premažete kožu imalinom ili kremom, kako biste je zaštitili.

Znojenje

Najbolje rješenje za ovaj problem je obuća od prirodnih materijala, a isto važi i za čarape – birajte one od pamuka i držite se što dalje od sintetike, čak i ako čini samo 10 ili 20 odsto čarape. U krajnjem slučaju, obuću od gume i vještačke kože nosite samo po hladnom vremenu.

Dodatno će vam pomoći i malo bebi pudera ili sode bikarbone koje ćete sipati u cipele.

Usijecanje u kožu

Ovo je jedan od najbolnijih problema koji vam može uzrokovati neudobna obuća. Sačekajte da rana zacijeli pa na to mesto zalijepite flaster, i još jedan u unutrašnjost cipele, na problematično mjesto.

Možete kupiti i samoljepljive jastučiće, specijalno namijenjene ovom problemu, koji će zaštititi vaše stopalo od trenja.

Bolovi na svodovima stopala

Štikle koje uzrokuju ovaj problem najvjerovatnije ne pružaju dovoljnu potporu središnjem dijelu vašeg stopala, pa on ne dodiruje gazište, već ostaje u vazduhu. Ovaj problem se ne može riješiti, ali ga možete ublažiti postavljanjem uložaka s pojačanim prednjim dijelom koji će prenijeti pritisak na zadnji dio.

Budite vrlo obazrivi prilikom sljedeće kupovine kako ne biste ponovili grešku.

Bolovi na jastučastom dielu tabana

Prilikom nošenja štikli svo opterećenje prebacuje se na prednji dio stopala, što nekad može izazvati velike bolove na jastučastom dijelu tabana. Nažalost, bol neće nestati sve dok ne skinete cipele, a možete ga znatno ublažiti nošenjem specijalno dizajniranih gel jastučića ili silikonskih uložaka, piše Super žena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!