Dodik: O referendumu kasnije

487

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neke ekstremni uslovi za njegovo održavanje.

Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru Republike Srpske, jer je nemoguće obezbijedititi konsenzus na bilo kom pitanju sa članicama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati”, rekao je Dodik po okončanju dvodnevnog Savjetovanja SNSD-a u Bijeljini.

On je najavio da će stranka i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati da izgradi konsenzus u Srpskoj o tom pitanju.

Dodik je podsjetio da je SNSD imao obavezu da se na savjetovanju osvrne i na odluku Sabora koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili procijeniti o uslovima za moguće održavanje referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini.

“Nemoguće je izgraditi koncenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost Republike Srpske, /lider NDP-a Dragan/ Čavić ne želi samostalnost Srpske, ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti tako što bi napadali ideju koja dolazi sa druge strane”, ocijenio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zaključio je da je, kao odgovorna politička partija, SNSD ostavio pitanje referenduma o statusu Republike Srpske za kasnije, da se ne bi napravilo podijeljeno društvo u Srpskoj o tom pitanju.

U BiH na sceni proces fingiranja uslova za stvaranje novog političkog uređenja

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je u BiH na sceni proces fingiranja, odnosno stvaranja atmosfere i političkih uslova za kreiranje novog političkog uređenja, koje je započeto sa prevarama vezanim za popis stanovništva.
On je rekao novinarima u Bijeljini da se stvara privid kako je BiH većinski bošnjačka zemlja u kojoj je, u odnosu na raniji popis 1991. godine, sedam odsto više stanovništva, uprkos velikoj priči i galami o etničkom čišćenju i stradanju Bošnjaka kojeg je, navodno, bilo u prošlom ratu.

“Sa stanovišta interesa SNSD-a, BiH je isključivo moguća kao izvorno dejtonska teritorija, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i taj balans mora da bude očuvan”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, za SNSD su apsolutno neprihvatljive bilo kakve kreacije koje su urađene u okviru visokih predstavnika ili bilo kojih institucija na nivou BiH, pa i onih koji su vezani za ponašanje Saveza za promjene u zajedničkim institucijama.

“SNSD smatra da je to izdajnička politika i izdajničko ponašanje Saveza za promjene na nivou BiH”, rekao je Dodik i dodao da su ti stavovi neprihvatljivi i da moraju biti dovedeni u pitanje i promijenjeni.

On kaže da BiH kao izvorno dejtonska može da opstane, ali su kreacije međunarodne zajednice od nje načinile nemoguću zemlju i bilo bi pametno da sve bude vraćeno na nivo izvornog Dejtona, što je programski cilj SNSD-a.

Dodik je nakon Savjetovanja SNSD-a u Bijeljini rekao da je ova stranka opredijeljena da pobijedi na izborima naredne godine za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.

“Očekujemo da u parlamentu Republike Srpske obezbijedimo apsolutnu većinu izborom 50 odsto kandidata SNSD-a, a u Predstavnički dom parlamenta BiH da zajedno sa koalicionim partnerima obezbijedimo 10 poslanika koji će nesumnjivo biti u funkciji Republike Srpske i odluka u korist Srpske”, rekao je Dodik.

Po okončanju dvodnevnog Savjetovanja SNSD-a, koje je održano u Etno selu “Stanišići”, Dodik je najavio da SNSD želi i vjeruje da će uspjeti da obezbijedi i jednog poslanika u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH /FBiH/ i da članovi SNSD-a budu većina među srpskim poslanicima u Domu naroda FBiH.

Dodik kaže da se, pored priprema za opšte izbore 2018. godine, na Savjetovanju SNSD-a razgovaralo i odnosima sa institucijama na nivou BiH i ostalim otvorenim pitanjima.

Među zaključcima sa Savjetovanja SNSD-a, koje je Dodik predstavio novinarima, je i podrška deklaraciji koju treba da sačine Republika Srpska i Srbija, kao i potreba za podršku Srbima u FBiH, za koje je ocijenjeno da je njihov položaj više ugrožen nego što je bio ranije, što su teme koje će SNSD nastaviti sistemski da rješava i uređuje, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!