Blokirana banjalučka stanica zbog štrajka glađu željezničara (VIDEO)

961

Zbog najavljenog štrajka glađu uprava željeznica odlučila je da blokira banjalučku željezničku stanicu. Ko je ušao ušao – poručilo je osoblje, koje par sati nikoga nije puštalo unutra.

Štrajkače je dočekao natpis “zaključano do daljnjeg”, pa su gladovanje do ispunjenaja zahtjeva počeli na trotoaru.

Na kraju su uspjeli da uđu dok je osoblje propuštalo putnike, a zbog svega ih je legitimisala i policija. Kažu da su prevareni  prije šest mjeseci kada su odustali od štrajka i blokade pruge, jer su im tada obećane redovne isplate.

“Prvi put kad smo štrajkovali bilo je dva topla obroka i dva prevoza a sad je četiri prevoza i tri topla obroka. Znači povećali su u odnosu na tada iako je bilo obećanje da će ići redovno”, rekao je Zlatko Marin, predsjednik  Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka.

Takozvanim štrajkom glađu  ugrožavate zdravlje i svoj radno- pravni status, upozorava uprava Željeznica. U saopštenju radnicima poručuju da štrajk ne priznaju jer nije organizovan u skladu sa zakonom, a kašnjenje isplata pravdaju nedostatkom novčanih sredstva. Ministar saobraćaja odgovara da sve ima političku pozadinu.

“Njihov štrajk je za mene potpuno neopravdan jer je to grupa ljudi izmanipulisana od nekih pojedinaca kojima smeta proces restruktuiranja koji ide u dobrom pravcu”, izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Restrukturiranje nas ne interesuje- hoćemo pare, poručje Zoran Ćućić koji po drugi put u štrajk glađu stupa iz istog razloga. Jedanaest radnika uglavnom su pioniri martovske pobune a među novima je mašinovođa Vinko Gramović, koji takođe poručuje da se osjeća prevareno.

“Ja sam došao iz Australije 92. u rat ovdje. Mislio sam da su tu ljudi, da je to srpstvo i neki karakter. Međutim, došao sam ovdje i radim kao mašinovođa ali plate nema”, rekao je Gramović .

“Mi svoju riječ držimo u odnosu na predsjednika i na našu upravu koja nam je dala obećanje da će isplata naših zakonskih primanja biti kontinuirana i da neće biti problema. Znači oni to nisu ispunili”, izjavio je Zoran Ćućić, radnik Željeznica RS.

Neispunjenih obećanja prisjeća se i Čedomir Knežević i to za istim stolom gdje je tvrdi pao dogovor sa Predsjednikom Republike. Razočaran poručuje da ovaj put neće odustati i podsjeća da je obrećano i smanjenje plata upravi koja ih sada pokušava povećati.

“Danas imamo situaciju da za ovim stolom nema predsjednika. Nije ispunjeno obećanje s njegove strane ni od jedne institucije u Republici Srpskoj, koja treba da je odgovorna nema odgovora zeljezničarima. I danas evo meni i mojim kolegama je poslodavac zaključao vrata”, rekao je radnik Željeznica RS Čedomir Knežević.

Osim prevoza i toplih obroka radnici se bune i zbog neuplaćivanje doprinosa, jer tvrde svako malo ne mogu da ovjere knjižice. Protive se i najavljenoj sistematizaciji  koja predviđa da dobar dio njih bude proglašen tehnološkim viškom.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!