Irma “pala” na kategoriju 1, ali opasnost nije prošla

83

Uragan Irma pao na kategoriju 1. Opasnost nije prošla jer vjetar i dalje nosi sve pred sobom. Prijeti i poplavni talas.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da opasnost nije prošla jer vjetrovi udaraju brzinom 155 kilometara na čas i oluja se približava Tampi na Floridi, prenosi AP. Navodi se da je prvo na udaru podrucje južno od grada Lejklenda, koji se nalazi istočno od gusto naseljenog regiona Tampa beja.

Uragan Irma nalazi se na 35 kilometara od Lejklenda i pomjera se brzinom od 22 kilometara na čas. Očekuje se da uragan za sada ostane nad Floridom i potom nastavi prema američkim saveznim državama Džordžija, Alabama i Tenesi, kao i da Irma u međuvremenu oslabi na nivo tropske oluje.

Nacionalni centar za uragane da je Irma i dalje opasna po ljudske živote.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je sinoć da smatra da se SAD “malo posrećilo” nakon što je uragan Irma skrenuo sa prvobitnog kursa i uputio se ka zapadu duž obale Floride.

Uragan Irma oslabilo je na oluju kategorije 2, čime je tehnički izgubio status velikog uragana, nakon što se obrušio na jugozapad Floride, prenosi AP. “Loše vijesti su da je ovo neko veliko čudovište”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući, a navodi Rojters. On je dodao da će Irma koštati mnogo, alil da o tome ne razmišlja trenutno. “Trenutno, zabrinuti smo za živote (ljudi), ne troškove”, rekao je Tramp.

On je dodao da želi da uskoro posjeti Floridu i pohvalio zvaničnike za vanredne situacije zbog njihovih napora da zaštite ljude.

Tramp je odobrio da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma. To je od predsjednika SAD prethodno zatražio guverner Floride Rik Skot.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da građani i biznismeni mogu da se prijave za sredstva za privremeni smještaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.

Federalna vlada će takođe nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mjere uključujući evakuaciju i smještaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenosi Rojters, javlja Tanjug.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!