Predizborna kampanja uveliko traje

846

Iako je do opštih izbora u BiH ostalo više od godinu dana, predizborna kampanja uveliko traje, a kako stvari sada stoje, teme koje će njom dominirati biće kao i prije četiri godine, uglavnom nacionalne.

Političke partije već su započele sa mobilizovanjem članstva, pozivajući ih uz pitanja da li i na koji način na njih mogu računati, dok istovremeno agencije za ispitivanje javnog mnjenja uveliko na terenu ispituju građane koja politička opcija i političar imaju ili nemaju šanse na predstojećim izborima.

“Zovu me iz jedne stranke prije neki dan i pitaju šta radim, na koji način mogu da računaju na mene i da dođem na sastanak. Ja sam rekla da nisam njihov član, ali se ispostavilo da se jesam učlanila prije deset godina zbog tadašnjeg posla i na to sam skoro zaboravila. Kažu mi da spremaju članstvo za izbore”, ispričala nam je jedna Banjalučanka.

Analitičari sa kojima smo razgovarali kažu da je kampanja započela još prošle godine i da je sve što se trenutno radi na političkoj sceni podređeno izborima 2018. Kako kažu, na tim izborima ponovo će dominirati nacionalne teme, pričaće se uglavnom o ugroženosti jednih i drugih, izdajnicima, plaćenicima i uglavnom sve će se svesti na to da se što je moguće više kod građana izazove strah.

“Udara se na niske strasti, pobude, a ono racionalno što bi trebalo biti dominantno u politici nestaje. Ne odgovara se na pitanja o životom standardu, ekonomiji, privredi, odlasku mladih i te teme su potpuno zanemarene, marginalizovane. Proizvodi se strah i strepnja jer oko toga se najbolje, nažalost, može mobilisati najveći dio glasača i građana”, rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

Politička savjetovanja, konvencije partija, okupljanje mladih, aktiva žena i sve češće pojavljivanje političara u javnosti i njihovo poprilično “agresivno” djelovanje na društvenim mrežama, upravo pokazuju da su ušli u kampanju, a kako ocjenjuju mnogi, septembar naredne godine (kada kampanja zvanično traje), biće samo završnica onoga što se radilo duže od godinu dana.

“U BiH što je normalno u demokratskim i uređenim državama je nenormalno. Živimo u ambijentu političke borbe gdje apsolutno ne postoji politička odgovornost za položaj građana ove države, a samim tim i naroda. Na sceni imamo apsolutno interesne koalicije koje nemaju nikakve vizije”, rekao je analitičar Vehid Šehić, koji je ranije bio i predsjednik Centralne izborne komisije.

Kampanje sve prljavije

Predizborne kampanje u BiH sve su prljavije i po svaku cijenu neophodno je minimizirati govor mržnje.

Ovo je istaknuto na dvodnevnom okruglom stolu “Mediji u kampanji”, koja je uz podršku Misije OEBS-a u BiH organizovana na Vlašiću, a u čijem radu su učestvovali predstavnici nekih od najvažnijih medija u BiH.

Arjana Tafro-Buljubašić, generalni sekretar Društva novinara BiH, rekla je da su kampanje sve prljavije i da uz jezik mržnje, političke optužbe, prijetnje i stvaranje atmosfere straha u javnosti, dovode do toga da mediji nerijetko postanu sredstvo ili žrtva političkih obračuna.

Iako je do narednih opštih izbora ostalo nešto više od godinu, u Društvu novinara smatraju da je pravo vrijeme da se govori o političkim i ekonomskim pritiscima na medije u kampanji, te govoru mržnje u javnosti, kao i o očuvanju profesionalnih standarda.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!