Banjalučki aerodrom po ko zna koji put najavio nove letove

1513

Pregovaramo sa tri aviokompanije o letovima za evropske destinacije, ali više od toga vam ne mogu otkriti, kaže Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka. Radi se o ozbiljnim međunarodnim kompanijama, vrijednim ugovorima, i nadam se da ćemo kroz koji mjesec moći da se pohvalimo rezultatom pregovora, priča Janjić.

Do tada, ne skriva željene destinacije.

“Sasvim izvjesno da je to Cirih, da je to Beč između ostalih, i o Skandinaviji bi mogli da razgovaramo, da li je to Stokholm, Geteborg, da li je to, takođe vrlo interesantna srednja Njemačka, dio koji se nalazi oko Štutgarta, Frankfurta itd., Dizeldorf, je isto vrlo interesantan sa stanovišta poslovnih aktivnosti”, rekao je Janjić.

Svaka od potencijalnih destinacija ima svoje za i protiv, kaže Janjić. Neki letovi već su u ponudi na Međunarodnom arerodomu u Tuzli, ali direktor banjalučkog ni tu ne vidi ništa sporno. Niti vjeruje da je Banjaluka zakasnila.

“Poklapanje destiancija nije nikakvo čudo, to se dešava, to su poznate stvari. Konkurencija je dobra stvar, na koji način će ona izgledati i kako će u stvarnosti funkcionisati prerano je da o tome dajemo ocijene, to je vrijeme koje slijedi ispred, nakon ugovaranja”, kaže Janjić.

Pregovaralo se i prethodnih mjeseci i godina, ali bezuspješno. Početkom godine, prekinuti su razgovori s kompanijom “Sea Air” jer je utvrđeno kako su otjerani sa nekoliko aerodroma u regionu zbog otkazivanja letova i kašnjenja.

S mađarskom niskobudžetnom kompanijom “Wizz Air” pregovori su propali prije nekoliko godina. Tražili su subvencije unaprijed i garanciju da će Vlada RS pokrivati eventualne gubitke, što u tom momentu niko nije mogao da obeća. Zato su se okrenuli Tuzli i za četiri godine prevezli milion putnika i uspostavili letove u 16 gradova, širom Evrope.

Relativno blizu Banjaluci je još jedan aerodrom za primjer. Iz Zadra je za šest mjeseci ove godine prevezeno 320.000 putnika. Do kraja godine očekuju duplo više, čime bi oborili prošlogodišnji rekord.

(atvbl.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!