Nove sankcije Savjeta bezbjednosti, udarac za Pjongjang

81

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju o novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa. Usvojena je ublažena verzija prvobitnog američkog prijedloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine sjevernokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 mjeseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Sjeverne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.

Ovo je deveta rezolucija koju je 15 članica SB UN jednoglasno usvojilo zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje od 2006. godine. Vašington je prvobitan prijedlog rezolucije ublažio kako bi dobio podršku Kine i Rusije.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je da SAD ne žele rat sa Sjevernom Korejom i da Pjongjang “još nije prešao tačku s koje nema povratka”.

“Ako Sjeverna Koreja pristane da obustavi svoj nuklearni program, može da polaže pravo na budućnost. Ako dokaže da može da živi u miru, svijet će živjeti u miru sa njom”, poručila je Hejlijeva u Savjetu bezbjednosti, prenosi Rojters.

Ambasadorka SAD je istakla da nova rezolucija ne bi bila usvojena da se nisu razvili snažni odnosi između američkog predsjednika Donalda Trampa i predsjednika Kine Si Đinpinga, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!