Radnici ŽRS ne odustaju od štrajka glađu

657
Radnici Željeznica Republike Sprske (ŽRS) koji su juče stupili u štrajk glađu danas oko podne očekuju podršku kolega.
.
“U štrajku glađu je 11 radnika, dolaze nam kolege u podršku. Ko će se pridružiti štrajku vidjećemo kasnije”, rekao Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u Željeznicama RS.
.
Radnici su noć proveli u prostoru Željezničke stanice Banjaluka, gdje su uspjeli ući nakon što su vrata ovog objekta otključana zbog putnika.
.
“Iako smo upravi zvanično uputili zahtjev i obavijestili ih da smo u štrajku i zbog čega da nam obezbjede prostorije što su dužni po zakonu na to su se oglušili i tvrde da je štrajk nezakonit. Tražim da se kaže koji je to član zakona prekršen”, rekao je Marin.
,
Istakao je da je danas radnicima ovog preduzeća plaćena jedna naknada za topli obrok, a da iz ove godine potražuju još dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz. Osim toga traže i da se pitanje ovjere knjižica riješi da duži period, jer su do sada “radnici mogli ovjeravati knjižice na 15 dana, a poslije toga moraju plaćaju preglede”.
.
“Sigurno je da nećemo odustati od svojih zahtjeva, a tražimo od generalnog direktora i resornog ministra ako su ljudi i iako imaju i malo morala da dođu da sjednu sa nama da vide šta mi hoće i da nam objasne šta su do sada dobro uradili za Željeznice RS do sada jer tvrde da mi želimo da pokvarimo nešto što su oni dobro uradili. Činjenica je da su napravili gubitke i smanjili radnicima plate, unazad pet šest godina nama je oteto preko 20 miliona radničkih primanja”, rekao je Marin.
.
Uprava Željeznica RS u saopštenju objavljenom na sajtu ovog preduzeću pozvala je radnike na razumijevanje za poteze koje čine na poboljšanju stanja i aktivnosti koje zajedno sa Vladom RS preduzimaju na reorganizaciji i rješavanju svih problema željezničkih radnika uz učešće Svjetske banke, kao i da se “vrate svojim redovnim radnim aktivnostima a da se svi problemi rješavaju u skladu sa zakonom u redovnim procedurama”.
.
“Postupci pojedinih radnika koji su se odlučili na ovakav čin izražavanja ličnog nezadovoljstva ne može se smatrati štrajkom, kako u svojim istupima navode, jer isti nije organizovan u skladu sa Zakonom o štrajku.
.
Radnici moraju biti svjesni posljedica ne samo po lično zdravlje već i po njihov radno-pravni status, zbog postupanja mimo važećih propisa, te Uprava poziva sve radnike, koji su se odlučili za takozvani štrajk glađu da odustanu od daljeg ugrožavanja vlastitog zdravlja, a da svako nezadovoljstvo vezano za ostvarivanje prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu sa važećim zakonskim propisima”, stav je Uprave Željeznica RS, javlja Anadolija.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!