U Banjaluci otvoren 22. Međunarodni sajam knjige

109

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i poznati ruski pisac Vjačeslav Kuprijanov večeras su svečano otvorili 22. Međunarodni sajam knjige, koji je u Sportskoj dvorani “Borik” okupio brojne posjetioce i oko 100 izdavača iz BiH i regiona.

Radojičić je rekao da knjiga odolijeva izazovima savremenog doba, informatike, elektronskih uređaja i interneta.

– I dalje postoji značajan broj poklonika knjige i mislim da će ona izdržati i ovo moderno, digitalno vrijeme. Drago mi je što se ovo dešava u Banjaluci, koja prati domaće i svjetsko izdavašto. Mi ćemo nastojati da kroz Strategiju razvoja kulture Banjaluke, koja je u pripremi, damo neke odgovore na pitanja izdavaštva, knjiga, književnosti i manifestacija za koje ima interesa u našem gradu – naveo je Radojičić.

On je dodao da će u tom smislu jedan od ciljeva biti očuvanje srpskog jezika.

Vjačeslav Kuprijanov je rekao da mu je čast što otvara sajam u najvećem gradu Srpske, gdje se prije 140 godina rodio veliki srpski pisac Petar Kočić.

Ovaj književnik, koji piše poeziju, romane i eseje, i dobitnik je i nagrade “Branko Radičević”, poručio je da je važnost knjige i u tome što je bila začetnik škola, te da ima sposobnost da spašava i izdiže čoveka iznad sujete.

Otvaranju Sajma prisustvovali su predstavnici Akademije nauka i umjetnosti RS, Pedagoškog zavoda, Konzulata Srbije u Banjaluci, lokalne vlasti, kao i brojne zvanice iz političkog, javnog, društvenog i crkvenog života Banjaluke i Srpske.

Svoj štand na Sajmu imaju Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kao i Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet Istočno Sarajevo.

Svoja izdanja predstavlja i Andrićev institut, a među njima je i fototipsko izdanje časopisa za književnost, politička i društvena pitanja “Ideje” iz 1934. godine, čiji je urednik bio Miloš Crnjanski.

Na Sajmu svoja izdanja, između ostalih, predstavljauju izdavačke kuće “Laguna”, “Vulkan”, “Kreativni centar”, Zavod za udžbenike iz Beograda i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo koji proslavlja 25 godina postojanja.

U okviru Sajma knjige, kao i prošle godine, biće održani Međunarodni književni susreti, na kojima će učestvovati pisci iz Rusije, Rumunije, Bugarske, Njemačke, Litvanije, Poljske i Hrvatske.

Sajam se održava u organizaciji “Glasa Srpske” i trajaće do 18. septembra, ulaznica košta jednu marku, a radno vreme je od 10 do 20 časova, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!