Vučić: Srpska lista nije imala drugi izbor, od oktobra nova faza dijaloga o KiM

87

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što je na njegov poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji veliki broj političkih i društvenih faktora iznosio svoje stavove, te najavio da se od oktobra kreće u novu fazu dijaloga.

Vučić je večeras u obraćanju građanima Srbije istakao da taj dijalog treba institucionalizovati, obaviti veoma široke konsultacije, te da su svi pozvani da učestuvju.

“Trebalo bi da se taj dijalog odvija u više nivoa, kroz koncentrične krugove, da bude odgovoran, sa jasnim ciljevima da uključi sve relevantne aktere. Do sad smo u politici govorili samo šta ne želimo i naš odgovor je bio da nećemo da priznamo nezavisnost. Gotovo našu politiku da nismo ni imali”, rekao je Vučić.

On je zamolio Vladu Srbije da pomogne u ovom poslu da formalno organizuje sastanke sa predstavnicima javnosti, a da civilni sektor treba da organizuje rasprave u svojim okvirima.

“Smatram da je ovo istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije”, rekao je Vučić.

On je rekao da, prema procjenama Beograda između 110.000 i 120.000 Srba živi na Kosovu, a južno od Ibra je jedan Srbin prema 30 ili 40 Albanaca.

“Prvi put da nemamo dramatičan pad broja Srba na Kosmetu. Najviše srpske djece se rađa na Kosovu i Metohiji, zbog muke koja je natjerala naš narod”, naveo je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan što posljednjih godina nije bilo nijednog poginulog u etničkim sukobima na Kosmetu, iako je bilo napada nožem. Vučić je ocijenio da Srbi živjeli nešto lakše na Kosmetu i da ih nije manje nego što je bilo prije tri ili četiri godine.

Vučić je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci pozvao cjelokupnu javnost, političke organizacije, Crkvu da se počne govoriti o Kosmetu, jer je to suština političke sadašnjosti i političke budućnosti.

“U zavisnosti od našeg odnosa prema Kosmetu imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost”, rekao je Vučić, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!