“BH novinari” zabrinuti zbog tri verbalna napada na novinare u Banjaluci

167

Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog tri verbalna napada na novinare u Banjaluci, te onemogućavanja novinarskih ekipa da izvještavaju sa zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske  i drugih aktulenih događaja u ovom gradu.

Prvo je štrajkač glađu – zaposlen u  Željeznicama Srpske, Čedomir Knežević oduzeo mikrofone ekipi Radiotelevizije Republike Srpske , zbog čega su drugi novinari solidarno odbili snimanje izjava i zahtjeva štrajkača.

Sat kasnije je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS, verbalno napao i iz skupštinske sale izbacio snimatelje RTRS.

Treći napad je uslijedio na pres konferenciji organizovanoj povodom blokade rada NSRS, kojom prilikom je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine, izvrijeđao dopisnicu Oslobodjenja iz Banjaluke Gordanu Katanu i dopisnika Dnevnog avaza Gorana Dakića.

UO BH novinara najoštrije osuđuje napade ne novinare i snimatelje, te zahtijeva od nadležnih organa NSRS, kao i svih poslaničkih klubova i samih poslanika poštivanje slobode medija i osiguranje nesmetanog rada novinarskim ekipama, bez obzira na političke sukobe i druga zbivanja u prostorijama Narodne skupštine.

Nedopustivo je da stranke opozicije i pozicije u Republici Srpskoj koriste međusobne obračune kao priliku za istovremene napade na novinare, ili kao mogućnost da se obračunaju sa medijima u okviru postojećih političkih previranja na javnoj političkoj sceni Srpske.

UO BH novinara poziva novinare svih medija u Banjaluci da solidarno odbiju izvještavati sa događaja na kojima su napadnute njihove kolege, bez obzira iz kojeg su medija, te da bojkotiraju svakog politčara ili političarku koji prijete novinarima i onemogućavaju ih u obavljanju profesionalnih zadataka, saopšteno je iz Upravnog odbora Udruženja “BH novinari”, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!