Ministar Savanović pozvao štrajkače u ŽRS da prekinu štrajk glađu

528

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, rekao je danas u Banjaluci da se radi na usaglašavanju kolektivnog ugovora, koji bi trebalo što prije potpisati kako bi bila zaštićena prava radnika.

“Kolektivni ugovor još nismo potpisali, radimo na tome da ga usaglasimo i mislim da smo sada bliže rješenjima nego prije godinu dana, te imam osjećaj da je odnos između sindikata i poslodavaca relaksiran nakon izbora u Savezu sindikata i Uniji poslodavaca”, rekao je Savanović novinarima.

Govoreći o radnicima preduzeća “Željeznice Republike Srpske” koji štrajkuju glađu, Savanović je istakao da ne zna sve detalje, ali da se u obrazloženju Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Uprave preduzeća “Željeznice Srpske” navodi da se plata redovno isplaćuje.

“Sigurno je da se ne isplaćuje sve što je kolektivni ugovor definisao, ili se isplaćuje sa određenim zakašnjenjima, ali to ne bi trebalo da bude razlog ljudima da idu do kraja i da štrajkuju glađu, jer smo svjesni činjenice da se teško živi, ne samo u Srpskoj nego i na prostorima bivše Јugoslavije”, rekao je Savanović.

On je uputio molbu štrajkačima da odustanu od štrajka glađu, navodeći da će Vlada Republike Srpske u procesu rekonstrukcije preduzeća “Željeznice Republike Srpske” riješiti ono što je potrebno i neophodno, te da nikome neće ostati dužna ono što je obavezna ugovorom i zakonskim rješenjima, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!