20 godina od početka radova: Konačno se spaja Istočni tranzit

1857

Javno preduzeće „Putevi RS“, u saradnji sa gradskim vlastima, raspisalo je u četvrtak tender za izvođenje prve faze radova na spajanju dijela Istočnog tranzita u podnožju Starčevice, u okviru projekta na čiju se realizaciju, zbog sporova oko zemljišta, čeka gotovo dvije decenije. Procjenjena vrijednost planiranih radova iznosi 850.000 KM sa uračunatim PDV-om.

Prema planovima „Puteva“, izvođač radova trebao bi spojiti dva kraka Istočnog tranzita – na potezu od raskrsnice sa ulicom Majke Jugovića do uklapanja na izvedeni dio trase kod Ulice Stevana Bulajića. Ponude zainteresovanih izvođača trebalo bi da budu otvorene 5. oktobra. Izvođač bi, kako je propisano tenderom, radove trebao završiti u roku od 60 radnih dana.

Prema projektu, radi se o tranzitnoj saobraćajnici ukupne dužine od 400 metara. Izgradnja ovog kraka, koji bi trebao znatno rasteretiti saobraćaj i povećati stepen bezbjednosti na ovom, izuzetno opterećenom putu, bila je blokirana gotovo dvije decenije zbog neriješenih imovinsko – pravnih pitanja na toj lokaciji.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović, izjavio je da je projektom predviđena izgradnja dvije vozne trake pojedinačne širine po 3,5 metra, uz razdjelni pojas u širini do pet metara. On je precizirao da se radi o prvoj fazi radova, što znači da će sada biti izgrađena primarna saobraćajnica, dok će u drugoj fazi Grad, iz svojih sredstva, finansnirati izgradnju vodovoda, trotoara, biciklističkih staza i pojasa zelenila.

-Taj, drugi dio radova, u vrijednosti od oko 300.000 KM, trebao bi biti izveden iduće godine, s oobzirom na to da u ovogodišnjem budžetu nisu predviđena sredstva za te svrhe. Što se tiče imovinsko – pravnih pitanja, koja su svo ovo vrijeme blokirala izgradnju, konačno su riješena, zbog čega smo bili u mogućnosti da od nadležnog ministarstva zatražimo građevinsku dozvolu za izgradnju – rekao je Davidović.

Sa dolaskom nove gradske administracije, preduzeti su brojni koraci kako bi bila deblokirana dalja izgradnja Istočnog tranzita. S tim ciljem, gradske vlasti i „Putevi“ su u avgustu ove godine potpisali sporazum kojim su regulisane međusobne obaveze. Prema tom sporazumu, „Putevi“ će finansirati prvu fazu izgradnje (razdijelni pojas i vozne trake za oba smjera vožnje – faza niskogradnje, saobraćajna signalizacija, hidrotehnička i elektro faza). Istovremeno, Grad je dužan da pribavi sve neophodne dozvole, riješi imovinsko pravne poslove, te finasira dio radove koji se odnose na prateću oborinsku kanalizaciju, rasvjetu i instalaciju kablovske kanalizacije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!