Evrobasket: Srbija večeras sa Rusijom za finale

824

Drugi put na turniru, treći za mjesec dana, Srbija će igrati protiv Rusije, ali večeras od 20:30 časova za finale Evrobasketa.

Prije 13 dana Rusi su ostvarili trijumf od tri poena razlike (75:72), što je jedini poraz srpskog tima u Istanbulu.

To “Zbornaji” daje blagu psihološku prednost u borbi dva tima vrlo sličnih karakteristika u svim linijama.

U tom okršaju u Ulker areni srpski tim je odigrao jedan od najslabijih mečava na turniru, oscilirao je u igri tokom svih 40 minuta bez rješenja za fizički jačeg rivala.

Upravo je tu fizičku igru, prije svega u reketu, apostrofirao selektor Aleksandar Đorđević uoči “revanša”.

– Znamo gdje smo griješili, znamo šta nas čeka. Idemo da se pobijemo za medalju – rekao je Đorđević.

Srbija je u međuvremenu značajno podigla nivo igre, a vrhunac je bio fenomenalan nastup protiv Italije u četvrtfinalu.

S druge strane, Rusi su oscilirali, poraženi su u grupi od Letonije, potom su razbili Hrvate u osmini finala, dok su se u četvrtfinalu namučili protiv Grčke.

Ključni faktor tima je već toliko puta pomenuti Aleksej Šved, koji čak i kada odigra slabo, kao protiv Grka, opet sposoban je da prelomi meč i donese pobjedu Rusiji.

Šved se u napadu oslanja isključivo na sebe, uz naravno maksimalno forsiranje “pika”, pa će svakako jedan od glavnih ciljeva Srbije biti da presječe liniju dodavanja i premori ga kako bi otupio njegovu oštricu u završnici susreta.

Na meču sa Grčkom se videjlo da Šved polako gubi dah, češće je nego inače išao na klupu da odmori, i to je tačka koja može da posebno povreijdi rivala, naročito ako meč uđe u neizvjesnu završnicu.

S druge strane, glavno oružje “Orlova” će opet biti Bogdan Bogdanović, koji košgeterski možda nije toliko impresivan kao Šved, ali takođe predvodi tim u ključnim momentima kao što je bio posljednji period protiv Italije kada je ubacio 14 od svoja 22 poena.

Od Bogdanovića se svakako očekuje da na ovom meču znatno podigne svoj nivo igre u završnici, iako će opet imati vrlo bitnu ulogu u kreiranju napada uz Stefana Јovića.

Osim ovog bekovskog, očekuje nas i žestok centarski obračun. Za razliku od prethodih rivala Rusija ima čovejka koji može da dostojno parira Bobanu Marjanoviću u reketu. Timofej Mozgov je jedan od najboljih centara na EP, a protiv Srbije će sigurno imati još veću ulogu u napadu svog tima kako bi što više rasteretio Šveda.

Mozgov je vjerovatno bio prelomni činilac u prvom susretu dva tima, sa 11 poena i osam skokova je donei prevlast Rusiji u reketu, pa će odbrana Marjanovića i Kuzmića nad njim biti presudna i sada.

Zbog toga će Marjanović i Kuzmić morati da odigraju fizički besprijekoran meč kako bi spriječili Ruse da preko svojih visokih igrača vrše pritisak na spoljnu liniju Srbije.

Ne treba zapostaviti ni ulogu ostalih igrača, posebno u ekipi “Orlova” jer tu leži i najveća snaga Đorđevićevog sastava.

Dok u ekipi Rusije uvijek mogu da “iskoče” Vitali Fridzon, Nikita Kurbanov ili Andrej Voroncevič, koji je možda i “lijepak” ovog tima na parketu, u srpskom sastavu su to Dragan Milosavljević, Vladimir Lučić i Milan Mačvan. Ukoliko budu na nivou kao protiv Italije, Rusi će imati veliku glavobolju.

Statistički, dva tima ne odudaraju jedan od drugog. Rusi za dva šutiraju 52, a Srbija 54 odsto, dok su za tri skoro identični sa oko 32,5. Rusi su nešto sigurniji sa penala, dok je Srbija do sada bila nadmoćnija u skoku.

Ono u čemu je razlika najočiglednija su poeni iz reketa, Srbija ubacuje deset više od rivala, a više doprinosi Đorđevićeva nego klupa Sergeja Bazareviča.

U svakom slučaju, slijedi neizvjesna borba tokom svih 40 minuta dvije svjetske košarkaške velesile.

Srbija i Rusija će od 20.30 da se bore za mjesto u finalu Evrobasketa gdje ih čeka neporažena Slovenija, tim koji je srušio branioca titule sa 20 poena razlike, javlja B92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!