Kanjon Tijesno raj za avanturiste: Pogled koji oduzima dah

1680

Zbog hodanja po najlonskom užetu iznad Vrbasa i pogleda od koga se ledi krv, više od 150 posjetilaca i avanturista stiglo je u Banjaluku na festival adrenalina “Drill and Chill”.

Već tri godine zaredom najpoznatiji svjetski penjači i moderne akrobate, poznati kao hajlajneri imaju priliku da uživaju u ljepotama kanjona Tijesno, domaćoj hrani, te da upoznaju grad.

Festival koji se održava od 7. do 17. septembra organizuje Penjački klub “Extreme BL”, a ove godine dobili su i podršku Grada.

Posebna atrakcija su upravo hajlajneri, koji hodaju po specijalnom užetu, koje se razapinje preko kanjona, na visinama i do 400 metara.

Tim povodom, po adrenalin u Banjaluku došli su avanturisti iz Belgije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije, ali i iz zemalja regiona – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Adrenalinski festival u kanjon Tijesno namamio je Zagerpčanina Mihu, koji je u grad na Vrbasu došao prvi put.

– Organizacija je super, kanjon mi se sviđa, a pogled oduzima dah. Prvi put sam u Banjaluci i mogu vam reći da ima šta da ponudi, priroda je prelijepa – priča Miha, dok se priprema na hod iznad kanjona, dodajući da mu nimalo nije svejedno.

On se penjanjem bavim tek godinu dana i kaže da je strah uvijek prisutan.

– To je velika visina i mislim da će strah uvijek biti tu, koliko god godina se penjao – dodaje on.

Dok se oni hrabriji usude hodati po traci iznad reke, oni malo manje hrabri došli su da ih podrže, uživaju u prirodi i dane provode u kampu družeći se ostalim turistima.

– Ja se ne penjem jer za to trebaš biti hrabar ili lud, ili možda oboje. Došli smo sa prijateljem da ga podržimo, iako smo navikli na njegove ludosti, uvijek imamo tremu, možda veću nego on – priča Ida, koja je sa tri drugara došla iz Njemačke.

Ida i njeno društvo oduševljeni su Banjalukom i tim što samo nekoliko minuta od centra grada mogu uživati u gotovo netaknutoj prirodi, što je u gradovima Evrope rijetkost.

Ponosni i zadovoljni “Drill and Chill” festivalom su i nadležni koji su se ove godine posebno potrudili oko organizacije, a sve u cilju razvoja turističkog potencijala, te razmjena iskustava među penjačima iz regiona i Evrope.

– Ovo je odlična poruka koja će otići u 15-tak zemalja odakle su došli naši gosti. Mislim da odavde treba da ode poruka koliko je važno da i mi kao građani Banjaluke budemo svjesni ovog potencijala, a mislim da sada nismo – rekao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, koji je juče obišao kanjon i družio se sa turistima.

Oboren svjetski rekord

Prošle godine, upravo na ovom festivalu, oboren je svjetski rekord u hodanju po užetu na nadmorskoj visini iznad tla ili vode. Nijemac Julian Mitermaier na visini od 413 metara prešetao je kanjon i to na najlonskom užetu.

 

Time je postavio novi svjetski rekord te Banjaluku i njen, još mladi, festival upisao u istoriju.

Zabava i druženje u kampu

Pedesetak šatora, pjevanje, piće i zvuci gitare slika je koja opisuje kamp u Rekavicama, koji je, bar ako pitate penjače, ovih deset dana centar svijeta.

Zabave se, kažu, i oni koji se boje visine, pa ni ne pomišljaju stati na traku, ali uz dobro društvo, na penječkom festivalu zabavljaju se svi.

(blic.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!