Radnici ŽRS odbili da prekinu štrajk glađu, Uprava saopštila dugovanja

177

Radnici “Željeznica Republike Srpske” koji su 11. septembra stupili u štrajk glađu, tražeći isplatu zaostalih primanja iz ove godine, nisu se odazvali na poziv Uprave tog preduzeća da se vrate svojim radnim zadacima, saopštila je Uprava “Željeznica”.

Uprava podsjeća da se plate isplaćuju redovno u skladu sa Zakonom o radu u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, te da je to za Upravu prioritet kod planiranja i plaćanja troškova.

“U 2017. godini sve plate su isplaćene u zakonskom roku. Uz platu, radnicima se redovno isplaćuje i regres u mjesecu u kojem je radnik bio na godišnjem odmoru”, dodaje se u saopštenju.

U ovoj godini su, kako se navodi, dospjele, a prema radnicima ostale neizmirene jedino obaveze za jedan topli obrok i tri prevoza sa kilometrom, zaključno sa julom.

Uprava je saopštila da dugovanja radnicima u štrajku na osnovu prispjelih, a neisplaćenih primanja za prevoz i topli obrok iz tekuće godine, s obzirom da nema dugovanja po osnovu plata i kilometar sata iznose od 50 do 260 KM.

Preduzeće duguje Zlatku Marinu 50 KM, Draganu Peuliću 226 KM, Đuđi Mijatović 250 KM, Dejanu Lukanoviću 268 KM, Zoranu Ćućiću 176 KM, Osti Tomaševiću 112 KM, Aleksandru Krnetiću 222 KM, Čedomiru Kneževiću 108 KM, Danijelu Vučkovcu 268 KM, Borisu Šukalu 211 KM.

U saopštenju se navodi da je Uprava svjesna teškog materijalnog stanja željezničara, ali smatra da navedeni zahtjevi radnika nisu razlozi zbog kojih treba da ugrožavaju vlastito zdravlje.

Uprava “Željeznica Republike Srpske” poziva ostale radnike da imaju razumijevanja za poteze koje menadžment čini na poboljšanju stanja, za aktivnosti koje zajedno sa Vladom Republike Srpske preduzima na reorganizaciji i rješavanju svih problema željezničkih radnika uz učešće Svjetske banke i svoje radne obaveze izvršavaju u skladu sa propisima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!