Završena obuka za spasioce na vodi

294

U Rafting centru Kanjon u Karanovcu danas su predstavljani rezultata projekta „FloodLife“ koji ima za cilj jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, sa posebnim akcentom na poplave.

Projekat provodi Egzit centar u saradnji sa Rafting klubom Kanjon, te sa gradovima Banja Luka i Prijedor, kao i opštinama Čelinac i Oštra Luka, Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske i Razvojnom agencijom Čelinac, a finansiran je od strane Evropske unije.

U okviru ove prezentacije, kojoj je prisustvovao, šef delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark i ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović, zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, podijeljeni su sertifikati za 24 kandidata koji su završili obuku za spasavanje na vodi.

Inače, polaznici na ovoj obuci su pripadnici civilnih zaštita Banje Luke, Čelinca, Oštre Luke i Prijedora i volonteri koji su prošli obuku u Trening centru za potragu i spasavanje na vodama “Kanjon”.

-Ovakvi projekti nam govore da je preventivno djelovanje najvažnije i zato želim da se u ime naših lokalnih zajednica zahvalim onima koji su učestvovali u ovom projektu. Iskustva nam govore da je od izuzetne važnosti da stanovništvo zna kako se ponašati u situacijama elementarnih nepogoda ali i da nadležne službe imaju znanje  i opremu da odgovore na te izazove – kazao je Srđan Amidžić.

Kroz simulaciju komunikacije između stanovništva i operatera civilne zaštite, na prezentaciji su predstavljene mogućnosti koje pruža mobilna aplikacija “SOS”, čija je osnovna funkcija rano upozoravanje u cilju spasavanja života i imovine tokom vanrednih situacija i komunikacija sa nadležnim institucijama.

Šef delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark je ovom prilikom pohvalio Rafting klub Kanjon kao i polaznike civilne zaštite koji su završili obuku.

-Na žalost ,svakodnevno smo svjedoci da se u cijelom svijetu dešavaju razne nepogode i to nam govori da je izuzetno važno imati uspostavljen sistem upozravanja građana koji je dovoljno brz i efikasan- istakao je ambasador Vigemark.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!