Špil ima skrivena značenja: Broj, znak i boja svake karte postoje iz smišljenog razloga

280

Špil karata dijeli se na četiri znaka ili boje, od kojih svaka ima po 13 karata.

Ali, da li ste znali da špil karata sadrži 52 karte koje predstavljaju 52 nedjelje u godini?

To nije sve, karte kriju još zanimljivih činjenica.

Naime, četiri različita znaka predstavljaju četiri različita godišnja doba, a boja crvena i crna predstavljaju noć i dan. Takođe, 12 karata sa slikom predstavlja 12 mjeseci u godini. Kada se saberu sve karte u špilu, dobija se broj 364, a kada im se doda džoker, dobija se broj 365 što je broj dana u godini.

Smatra se da karte potiču iz drevne Kine, ali postoji nekoliko teorija o tome u kom su vijeku one tačno nastale. Igre kartama su u Evropu došle iz islamskih zemalja, najvjerovatnije oko 1360. godine. U to vrijeme, od znakova su se koristili mač, palica, novčić i pehar.

Ovakve karte i danas se koriste u Španiji, Maroku, Južnoj Americi i nekim dijelovima Italije i Francuske. U Švajcarskoj, na njemačkom govornom području koriste se ruža, žir, štit i zvono, a u nekim dijelovima srednje Evrope koriste se list, žir, srce i zvono.

U SAD svake godine 28. decembra slavi se Dan igranja karatama. Mada se ne zna zbog čega, ni kada je tačno počeo da se proslavlja ovaj praznik.

Tog dana je običaj da se šalju zanimljive čestitke sa karatama, i igraju se razne igre u krugu porodice ili među prijateljima, piše Kurir.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!