Počela je Evropska sedmica mobilnosti 2017

534

Juče je počela još jedna Evropska sedmica te pored građana zemalja Evropske unije i građani u Bosni i Hercegovini će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport. Evropska sedmica mobilnosti završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Tema ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti se fokusira na koncept koji smo prvi put sreli kao djeca – da dijelimo. Korišćenjem javnih vidova transporta možemo smanjiti naše troškove i smanjiti svoj doprinos emisiji ugljen dioksida.

Najbolje od svega, možemo se upoznati sa novim ljudima i učiniti naše putovanje društvenijim!

Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i online platforme, već pomažu da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i utiče na zaštitu životne sredine. Nove aplikacije su učinile lakšim nego ikada ranije da zajedno upravljamo našom mobilnošću.

Studije pokazuju da prihvatanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan uticaj na naše gradove: na svakom dijeljenom automobilu, na primjer, otprilike 15 privatnih automobila se skloni sa puteva.

Dijeljenje nam takođe omogućava lakše kombinovanje transportnih sredstava. Vožnja automobila, korištenje bicikla, javni prevoz – sve je moguće kada dijelimo.

Evropska sedmica mobilnosti 2017. obilježavaće se pod temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”, koristeći poziv za akciju “Dijeljenjem dobijamo više”.

Kroz kampanju Evropske sedmice mobilnosti pozivaju se predstavnici zajednica lokalne samouprave ali i građane da probaju i osjete prednosti djeljive mobilnosti.

Ova kampanja predstavlja jedinstvenu priliku da se građanima predstave održivi načini kretanja kao i da se predstave izazovi koji su pred gradovima i opštinama kada je u pitanju mjenjanje navika građana u pogledu transporta, a u cilju održivijih saobraćajnih politika i razvoja.

Povodom početka ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti Violeta Bulc, Komesarka za Transport u Evropskoj komisiji je poručila: http://europa.eu/!cC46hv

U Bosni i Hercegovini do početka Evropske sedmice mobilnosti, zvanično su registrovane tri opštine i to Zenica, Gračanica i Banja Luka.

Pored registrovanih opština i gradovima u narednim danima očekujemo i registraciju opštine Kakanj i još nekoliko opština u Bosni i Hercegovini za koje znamo da svake godine organizuju određene aktivnosti tokom Evropske sedmice mobilnosti, navode u Centru za životnu sredinu Banjaluka.

(UNO portal)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!