“Prostor, oblik, dodir” na gostovanju u Crnoj Gori

847

U Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju u petak je svečano otvorena izložba „Prostor, oblik, dodir“, u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

.
Specijalizovana izložba za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske prva je izložba te vrste u Crnoj Gori, kojoj su prisustvovali ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Đorđe Latinović, Savez slijepih i slabovidih osoba Crne Gore i mnogobrojna publika.

.
Ministar kulture Janko Ljumović je tokom obilaska postavke izrazio svoje zadovoljstvo ovakvim projektima koji se temelje na socijalnoj inkluziji kao i novim mogućnostima regionalne saradnje.

Istakao je potpunu podršku saradnji između ove dve institucije i naglasio važnost razmjene projekata i iskustva između istitucija kulture Crne Gore i Republike Srpske
Otvarajući izložbu ambasador Latinović je naglasio:

“Posebna vrijednost ove izložbe je njena adaptacija i inkluzivnost za slijepa i slabovida lica, što je omogućeno savremenim sredstvima upotrebe zvuka, mirisa, predmeta na dodir, i tekstova na Brajevom pismu”.

.
Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja Grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu, a u ovoj instituciji gostovala je tokom juna, jula i avgusta 2017. godine.

Gostovanjem izložbe u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju nastavlja se uspješna saradnja Muzeja savremene umjetnosti RS sa partnerskim institucijama u regionu, kao i težnja ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja, čiji osnovni cilj je da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine.

,
Uspostavljena komunikacija sa Savezom slijepih i slabovidih osoba Crne Gore, biće nastavljena i tokom trajanja izložbe kada će se organizovati i grupne posjete i poseban program za slijepa i slabovida lica.

.
Izložba će biti otvorena do 8. oktobra, a nakon Crne Gore planirana je postavka u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, navode u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

(UNO portal)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!