Trojica štrajkača Željeznica RS u Hitnoj, jedan od njih operisan

876

Od trojice radnika Željeznica RS koji su juče odvezeni u Hitnu pomoć jedan je operisan, dok je dvojici ukazana pomoć u vidu infuzije i tableta, javlja EuroBlic.

Izvjestio je o stanju kolega štrajkač Dragan Peulić, koji kaže da su kolege dobile račune za medicinske usluge jer im nije uplaćeno socijalno, a što je i razlog njihovog štrajka.

Podsjećamo, juče je bio 6. dan štrajka glađu, a nezadovoljni radnici traže da im se pored osiguranja isplate naknade za topli obrok i prevoz.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u ŽRS rekao je da nemaju ni ćebad zbog čega se smjenjuju u boravku na stanici, naročito tokom noći, a osim toga odlaze i na tuširanje.

Radnici u štrajku su rekli da im je jako hladno zbog čega se smjenjuju da bi se uspjeli koliko toliko odmoriti i izdržati štrajk.

Tokom jučerašnjeg sastanka koji su imali sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS dobili su, kažu, potvrdu da je njihov štrajk zakonit, odnosno da nisu tačne tvrdnje uprave preduzeća da je u pitanje nelegalna aktivnost.

U konsultaciji sa advokatima pokrenuće adekvatan postupak protiv uprave preduzeća obzirom da su juče medijima dostavili podatke o tome koliko duguju svakom od 11 radnika koji su u štajk stupili u ponedjeljak.

Uprava preduzeća objavila je da Marinu duguju 50 KM, a ostalim radnicima između 100 i 250 KM, kao i da to nisu razlozi za koje vrijedi rizikovati zdravlje. Radnici su odmah poručili da su ovi iznosi od vitalnog značaja za njihove porodice.

– Moje lično primanje je moje lično i nije se smjelo objaviti. Ne bi bio problem ni što su objavili nego su objavili netačne podatke, obmanuli su javnost. Nisu naveli avgustovsku naknadu za prevoz i topli obrok, što nam duguju – rekao je Marin.

Prema njegovim riječima radnici koji su u štrajku potražuju dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz iz ove godine.

Uprava uporno prešućuje da u prosjeku radnicima duguje po 10.000 KM -rekao je Marin dodao da su u pitanju dugovanja nastala prema radnicima u godinama prije ove.

Tokom dana predstavnici radnika sa transparentima će prošetati Banjalukom, kako bi porazgovarali sa građanima.

– Sada je sigurno da je ovo štrajk za budućnost mladih u RS – kazao je Marin.

(EuroBlic)
Foto: ATV

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!