Banjaluka: Zašto stranački vojnici ponovo sjedaju u direktorske fotelje?

1028

Konkurs za direktora banjalučkog Centra za socijalni rad osvanuo je jutros u novinama.

Za kandidate – uobičajeni uslovi, uz jedno “ali”. Nigdje ne piše da direktorska fotelja, po koalicionom sporazumu, pripada SNSD-u. Nakon što je DNS izgubio tri odbornika u gradskoj Skupštini, ostao je i bez dva direktorska mjesta.

centar za socijalni rad

Ta činjenica nije obeshrabrila studentkinju Teodoru Tominčić, koja je pri kraju studija socijalnog rada. Samo da svi imaju istu šansu.

“Mislim da i među tim ljudima koji su stranački aktivni ima onih koji se mogu uklopiti u te opšte karakteristike i da mogu ozbiljno i odgovorno da rukovode takvim ustanovama”, kaže Teodora Tominčić, studentkinja socijalnog rada.

Gradonačelnik, Igor Radojičić, smatra da konkurs treba da bude javan. Tvrdi da ne mora da znači da će u direktorsku fotelju sjesti kadar SNSD-a, iako je to mjesto odnedavno njihovo.

“Pozivamo sve ljude koji su kvalitetni kandidati da se prijave. I ja bih volio da imamo više kvalitetnih prijavljenih kandidata. Na konkursu za Banski dvor, koji je takođe iz kvote SNSD-a, ako vam to smeta, bilo je četiri kandidata. Izabran je kandidat koji je najbolje rangiran, ja mislim da nije ni član SNSD-a”, navodi Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

mladen-matovic-kc-banski-dvor

Slično pričaju i u Ujedinjenoj Srpskoj, kojoj je pripala funkcija direktora banjalučke Turističke organizacije.

Ostoja Barašin, nakon osmogodišnjeg, kako kaže, prilično uspješnog mandata, trebalo bi da ustupi fotelju kadru stranke Nenada Stevandića. Iz Ujedinjene Srpske poručuju da u svojim redovima nemaju čovjeka koji se traži konkursom, pa pozivaju sve kvalifikovane da se prijave.

“Ne možemo da postavljamo kadar koji ne ispunjava uslove, niti da lomimo preko koljena i postavljamo ljude koji nisu stručni za te stvari. Moramo naći stručnog čovjeka, nebitno da li je on kadar Ujedinjene Srpske ili ne”, pojašnjava Milan Petković, predsjednik Glavnog odbora Ujedinjena Srpska.

“Ovo je sasvim legitimna podjela i mislim da je to u redu. Jer, na kraju krajeva, po tim pravilima sam ja došao, i ne mogu sad kritikovati pravila po kojima sam došao”, ocjenjuje Ostoja Barašin, direktor TOBL.

ostoja barasin

DNS zadržava dva načelnička mjesta i to Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i za prostorno uređenje.

“Mi u ovom momentu imamo dva odbornika, nije se moglo više očekivati. Činjenica je da smo ostali bez tri odbornika, bez dva u nominalnom broju, i samim tim to je povuklo gubljenje određenih pozicija, što smo mi bili svjesni”, rekao je Boran Bosančić, sekretar Glavnog odbora DNS-a.

Banjaluka skupstina (2)

Poslije direktorskih, na tapetu su i načelničke fotelje. Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine, za osam dana, biće izabrani i načelnici odjeljenja. Tu, po svemu sudeći, ne bi trebalo da bude iznenađenja.

(atvbl.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!