Centar grada u novom ruhu

992

Rekonstrukcija pješačke zone u strogom centru grada počinje sutra. Najavio je ovo vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Grada Banjaluka Slaviša Sandić gostujući večeras u emisiji “Banjalučka hronika” ELTA televizije.

„Grad je ove godine obezbijedio sredstva za dva kapitalna projekta. To su nastavak izgradnje puta za Priječane, i tu je izvođač već uveden u posao, a sutra ćemo otpočeti izgradnju pješačke zone u strogom centru grada.

Ova investicija koštaće blizu 450 000 maraka, a sredstva su obezbijeđena rebalansom gradskog budžeta. Planirano je da se sutra u deset časova potpiše Ugovor sa izvođačem radova koji će biti i uveden u posao.

Izvođač su Kozaraputevi, a rok za izvođenje radova je 120 dana. Predviđeno je da ovaj dio centra grada bude popločan granitnim pločama, a radi se o potezu od Hrama Hrista Spasitelja prema spomeniku banu Milosavljeviću. Po ideji gradonačelnika, tu će se naći i javna česma, koja će naknadno biti postavljena”   naglasio je Sandić

Gostujući u Banjalučkoj hronici, Sandić je najavio i početak radova na izgradnji spoja istočnog tranzita. „Očekujemo da preduzeće Putevi RS okonča proces javne nabavke i da izvođač bude uveden u posao, te da problem koji muči banjalučane i ne samo banjalučane gotovo pune dvije decenije konačno bude riješen.”  kazao je Sandić.

On je podsjetio da će u prvoj fazi, koja je u nadležnosti Puteva, biti izgrađena saobraćajnica a da će u drugoj fazi koja je u nadležnosti grada, biti urađene pješačke i biciklističe staze i razdjeljni – zeleni pojas.  Sandić je dodao i da su Putevi Srpske raspisali javnu nabavku i za izgradnju kružne raskrsnice na Rebrovcu, te da se čeka ishod žalbenog postupka, kako bi radovi i na ovom lokalitetu počeli.

Govoreći o stanju banjalučkih mostova, Sandić je rekao da dvije javne nabavke za prepravku mosta u Priječanima nisu uspjele.  „Zakon je propisao takvu proceduru,  da u ovakvim slučajevima, možete  zaključiti direktni sporazum, i mi upravo pregovaramo sa nekoliko preduzeća koja bi taj posao mogle realizovati. Mi smo s naše strane ispunili sve preduslove da se ovaj posao završi. Dobili smo građevinsku dozvolu i obezbijedili stotinu hiljada maraka, tako da očekujemo da ćemo dobiti izvođača i konačno realizovati ovaj projekat”, kaže Sandić

On je napomenuo da je u planu, u dogovoru sa gradonačelnikom, gradnja novog mosta na lokaciji Zelenog mosta.

„Riječ je o ozbiljnom projektu, za koji pokušavamo iznaći sredstva, o mostu sa dvije saobraćajne trake i pješačkim stazama. U našem planu je spajanje istočnog i zapadnog tranzita preko Krfske ulice, iznad stadiona FK „Naprijed” pa ulicom Gavrila Principa, preko novog Zelenog mosta. Realizacijom ovog projekta bi grad Banjaluka dobio jednu značajnu obilaznicu, i to je jedna od kapitalnih investicija”  dodaje Sandić

On  naglasio da su imovinsko pravni odnosi na rekonstrukciji ulice Petra velikog privedeni kraju te da su ostala još dva slučaja, koja je potrebno riješiti.

„Očekujemo da ovih dana Vlada Republike Srpske donese odluku da je ovaj putni pravac od opšteg interesa. Na taj način se omogućava eksproprijacija putne trase,  pa ćemo u narednih desetak dana u prostorijama Mjesne zajednice upriličiti potpisivanje Sporazuma sa vlasnicima zemljišta koji se nalaze u trasi puta.”  zaključio je Sandić gostujući u programu ELTA TV.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!