Fakultet za godinu napustilo 2.340 studenata

2632

Univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, koji muku muče sa nikad manjim interesovanjem svršenih srednjoškolaca za studijske programe, u posljednje vrijeme leđa masovno okreću i stariji studenti, pa se tako u 2015/2016. godini indeksa odreklo njih 2.340.

Glavni razlog za napuštanje fakulteta su, kako kažu studenti, loši odnosi između profesora i studenata, ali i odlazak u inostranstvo i razni socijalni i ekonomski problemi. U akademskoj 2015/2016. godini najviše studenata ispisano je sa prava, ekonomije i elektrotehnike.

U banjalučkom Univerzitetu ističu da, ako se uzme u obzir da godišnje na Univerzitetu studira oko 17.000 budućih akademaca, broj ispisanih studenta je od šest do osam odsto.

– Broj ispisanih studenata ne odnosi  se samo na one koji su se upisali te godine, već na sve studente koji su se na studijske programe upisivali i prethodnih godina – kazali su u Univerzitetu.

Kada su i pitanju razlozi ispisivanja, prema njihovim riječima, oni su različiti.

– Određeni broj studenata fakultet napusti jer shvati da studiji zahtijevaju više truda i rada nego što su očekivali, odnosno jer su im preteški. Takođe, jedni to rade iz finansijskih ili drugih ličnih razloga, kao što je zasnivanje porodice, preseljenje i slično – istakli su u Univerzitetu.

Određeni broj studenata se, kažu, ispisuje da bi prešao na neki drugi fakultet u okviru ovog univerziteta ili u inostranstvu.

Amfiteatri su vidno prazniji i u Istočnom Sarajevu, gdje se akademske 2015/16. ispisalo 973 studenata, gotovo 400 manje nego na Univerzitetu u Banjaluci. Godinu ranije, prema podacima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, indeksa se odreklo 964 studenata.

Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić je istakao da je loše ophođenje pojedinih profesora glavni razlog zbog kojeg studenti odlučuju da napuste fakultet.

– Kod nas je postalo sasvim normalno da profesori studente uzmu “na zub”. S druge strane, problemi su kako kriterijum ocjenjivanja, tako i način predavanja – kazao je Savić.
Dodao je da ima studenata koji zbog lošeg odnosa sa profesorima na ispit iz jednog predmeta izlaze i do deset puta. Profesore, kaže Savić, to uopšte ne zanima. Prema njegovim saznanjima, jako je malo studenata koji fakultet napuštaju zbog ličnih problema.

– Kako bi od studija odustajalo što manje studenata, pokrenuli smo niz aktivnosti, a jedna od njih je forum koji ćemo održati na svim fakultetima. Na osnovu razgovora sa studentima napisaćemo knjigu svih problema na univerzitetima, sa konkretnim primjerima – istakao je Savić.

Ove godine je na oba javna univerziteta u RS vladalo veoma slabo interesovanje za upis na studije, pa je poslije dva upisna roka ostalo slobodno oko 2.000 mjesta. Zbog toga su nadležni na univerzitetima odlučili da pokrenu ozbiljnu raspravu o uzrocima ovako slabog interesovanja.

Treći upisni rok

Na javnim fakultetima širom RS juče je počeo treći upisni rok i trajaće do subote, a slobodnih mjesta na oba univerziteta ima za 2.000 brucoša. Prijemni ispit na većini fakulteta planiran je u ponedjeljak, a rezultati se mogu očekivati već u utorak i srijedu.

(glassrpske.com)

PODIJELI

2 KOMENTARI

  1. Mislim da bi više studenata odustajalo kada bi se povelo računa o prepisivanju i kada bi profesori prijavljivali studente za prepisivanje. Po zakonu takvima biva zabranjen izlazak na bilo koji ispit nekoliko mjeseci (čini mi se tri). S druge strane, koliko rokova (ispita) ima u akademskoj godini? Osam! Bez kolokvijuma! Na papiru stoji da student ima pravo izaći četiri puta u toku jedne godine. Četiri od osam. Neki od nas to poštuju, i gledaju da kad izađu na ispit, zaista budu spremni. Drugi izlaze samo da bi pokupili zadatke, da bi nekakvu diverziju napravili i omogućili nekom da prepiše, ili da sami pokušaju prepisati. Stvaraju se čitave klike oko prepisivanja, dok pošteni studenti moraju da se muče, a opet da gledaju kako džabalebaroši prave larmu i kako se provlače. Najgori su ovi stranački sektaši od studenata koji od svega prave politiku, vuku za rukav, i još gledaju kako da se sližu sa pojedinim profesorima (iz stranke?), ne bi li i kasnije nešto ušićarili. Ne bi bilo loše da se napiše i knjiga o problemima profesora sa studentima, te o problemima studenata sa studentima, zar ne?

    • Управо тако. И у ову поменуту књигу утисака унијеће се мишљења лоших студената (преписивача и обнављала) те ће се на тај начин, ако та књига уроди плодом, тотално спустити критерији на факултетима…

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!