Kućno cvijeće čisti vazduh i otklanja stres

278

Klimatski uslovi i te kako mogu da utiču na raspoloženje. Naročito je ovaj uticaj primetan s početka jeseni.

Ipak, priroda ima rješenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka:

Aloe vera
Poznata kao “biljka besmrtnosti” među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unijela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od kancerogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Osim toga, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Spatifilum
Sa svojim upečatljivim bijelim cvjetovima ova biljka je predivan ukras i ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji dom mogu da učine još prijatnijim mjestom za boravak.

Lavanda
Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima značajno dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak
Osim lijepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena svježa biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan
Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Naučnici NASA nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svijetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru.

Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahtjeva mnogo vode ni svjetla za rast, pišu Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!