Namjenska industrija je razvojna šansa Srpske

593

Potencijali namjenske industrije Republike Srpske veoma su veliki i odgovaraju potrebama Vojske Srbije – poručeno je nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Predloženi su modeli i planovi kako da se dođe do konkretne saradnje, kad je u pitanju ova industrija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da postoje obostrani interesi za saradnju Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije, te da je Srpska zainteresovana za aktiviranje proizvodnje radi obezbjeđivanja sigurnosti poslovanja u ovom sektoru u Srpskoj i novih radnih mjesta.

Dodik je, nakon sastanka sa delegacijom koju je predvodio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, najavio da će o ovoj saradnji biti postignuti detaljni dogovori, budući da su neki potencijali Srpske u toj oblasti veoma korespondentni sa onim u Srbiji.

“Zadovoljan sam činjenicom da su ova dva dana kvalitetno vođeni razgovori o toj temi, a delegacija Srbije je posjetila preduzeća `Orao` iz Bijeljine, Fabriku motora specijalne namjene na Palama i banjalučki `Kosmos`”, rekao je Dodik novinarima.

On je ocijenio da je pronađen pravi put da se održi stabilna proizvodnja u pomenutim preduzećima.

Dodik je zahvalio Vulinu zbog njegovog ličnog zalaganja za aktiviranje ovog posla, te naglasio da Srbija ima značajne privredne uspjehe u oblasti namjenske industrije.

On je podsjetio da je Srbija aktivirala i reaktivirala značajne pogone u tom smislu, te da je izvozno orijentisana i veoma zastupljena na međunarodnom tržištu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je upoznat o potencijalima namjenske industrije u Srpskoj, te da je predsjednik Srpske informisan o onom što je do sada dogovoreno.

On je istakao da su potencijali Srpske u namjenskoj industriji veliki i da odgovoraju potrebama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

“Možemo zajedno raditi i obezbijediti odgovarajuća ulaganja, kao i čuvanje radnih mjesta i razvoj ovih fabrika. Ministarstvo odbrane će nastaviti da sarađuje sa vlastima i namjenskom industrijom Srpske i obezbijediti da se naše potrebe dogovaraju i usaglašavaju, kao i da možemo da uložimo i dogovorimo se u vezi s vlasništvom i garantujemo opstanak i napredak ovih preduzeća”, rekao je Vulin.

On je naveo da je to važno i zbog političkih razloga, odnosno da odnose Srpske i Srbije, koji su na najvišem nivou, može pratiti i ekonomska saradnja.

“Ovako pokazujemo koliko je Srbiji stalo do Srpske, njenog razvoja i života njenih građana. Budućnost namjenske industrije Srpske je nakon ovih razgovora izvjesna i daleko bolja”, poručio je Vulin.

Sastanku, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i predstavnici Konzulata Srbije u Banjaluci.

Aleksandar Vulin je tokom današnje posjete Banjaluci razgovarao sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, te sa rukovodstvom preduzeća “Kosmos”.

Razgovorima su prisustvovali i direktori preduzeća iz oblasti namjenske industrije o modelima uspostavljanja jače saradnje Srpske i Srbije u ovoj oblasti, javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!