Tramp: Uništićemo Sjevernu Koreju ako nastavi da se ponaša odmetnički

468

Porukom da suverene države moraju budu osnova svjetskog poretka, američki predsjednik Donald Tramp obratio se prvi put svjetskim liderima za govornicom Ujedinjenih nacija na Generalnoj debati Generalne skupštine.

Govorio je o tome kako se ekonomija SAD nalazi na rekordno visokom nivou otkako je on postao predsjednik i zahvalio se svima koji su pomogli SAD i ponudili saučešće zbog razornog uragana Irma.

Nakon toga je Tramp ukazao na nove prijetnje sa kojima se svijet suočava. Tramp je istakao da je on izabran da vrati moć američkom narodu i da će za njega Amerika uvek biti na prvom mjestu, kao što za svakog predsjednika treba njegova država da bude prva.

“Amerika će zauvjek biti veliki prijatelj svijeta i naročito svojih saveznika, ali neće dozvoliti da nas koriste. Naši građani su platili cijenu slobode, oni su se borili i da brane druge države,” rekao je američki predsjednik.

Tramp je nastavio da govori o “odmetničkim režimima”, a pogotovo Sjevernoj Koreji. Rekao je da ova zemlja prijeti cijelom svijetu i pozvao UN da se ujedini u borbi protiv Pjongjanga.

“Ako Sjeverna Koreja nastavi ovako, nećemo imati izbora do toga da totalno uništimo Severnu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji” rekao je on misleći na sjevernokorejskog predsjednika, Kima Džong Una.

Nakon priče o Sjevernoj Koreji nastavio je sa osudom sirijskog režima i objasnio zašto je SAD izvršila napad na Siriju nakon hemijskog napada u kojem su stradali civili. Govorio je i o borbi protiv ISIl – a i istakao veliku ulogu SAD u toj borbi. Kritikovao je Iran i rekao da je nuklearni sporazum sa Iranom “sramota za SAD”.

“Moramo odbaciti prijetnje suverenitetu od Ukrajine do Јužnog Kineskog mora jer države moraju poštivati interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država”, rekao je Tramp.

Predsjednik SAD je konstatovao da neki dijelovi svijeta “idu do đavola”.

Ovogodišnjem skupu u Njujorku prisustvuje oko 130 svjetskih lidera, ali su sve oči uprte u Trampa čija je politika “Amerika na prvom mjestu” uzbunila i saveznike i neprijatelje, konstatuju mediji, prenosi RTS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!