Čavić: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv nadležnih u Službenom glasniku RS

105

Lider NDP Dragan Čavić podnijeće naredne sedmice krivičnu prijavu protiv osoba u Službenom glasniku RS koje su svojim (ne)činjenjem spriječavale stupanje na snagu usvojenih odluka Narodne skupštine RS.

Tu prvenstveno misli na skupštinsku odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još 2015.godine. Odluka o tom referendumu je tek danas objavljena u “Službenom glasniku RS”, a predsednik RS i SNSD Milorad Dodik je najavio da će biti suspendovana na jednoj od narednih sjednica NS RS.

Čavić je rekao da je vjerovatno neko od nadležnih u “Službenom glasniku” po nečijim pritiskom gotovo dvije godine zadržavao objavu odluke, a da nadležno tužilaštvo u istrazi treba da utvrdi ko je za to odgovoran, jer “ova referendumska priča nije završena”.

Kaže da je evidentno da vladajuća entitetska koalicija izgnoriše zakonske i ustavne obaveze kada su u pitanju odluke Narodne skupštine RS, a najavom suspenzije “potvrđuju još jednu kapitulaciju, a nanose štetu RS”.

“Insistiraću da se pravosuđe bavi onim osobama u ‘Službenom listu’ koje nisu provele zakonsku obavezu objave usvojenih skupštinskih odluka i koje su učestvovale u spriječavanju objave skupštinskih odluka”, rekao je lider NDP.

Ističe da “Službeni glasnik RS” još uvijek nije objavio ni odluku Ustavnog suda RS u vezi s sastavom Komisije za provođenje referenduma, odnosom vetom Kluba Bošnjaka, čime će se kompletirati sve odluke u vezi s referendumom.

Čavić je podsjetio da je opozicija na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta kao jedan od tri uslova imala i zahtjev za objavu ranije usvojenih skupštinskih odluka. Podsjetio je i na Dodikove tvrdnje na sjednici 2015. godine, među kojima i onu da “garantuje da će biti održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH”.

Opozicija u RS nije glasala za odluku o referendumu, a Čavić tvrdi da je Dodik “obesmislio” referendum kao najveći demokratski čin, javlja Fena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!