Dodik: Suspendovanje odluke o Referendumu na nekoj od idućih sjednica skupštine

549

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je danas objavljena na internet stranici “Službenog glasnika Srpske”, biti suspendovana na nekoj od narednih sjednica republičkog parlamenta.

“Suspenzija nije trajno odustajanje od tog pitanja, mi smo trajno nezadovoljni otimanjem nadležnosti od Republike Srpske. Konstelacija međunarodnih odnosa je takva da ne trpi nikakav avanturizam i u tom pogledu nije problem da mi ovu odluku suspendujemo”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

.
Prema njegovim riječima, Republika Srpska od toga ne odustaje i ostaće na Narodnoj skupštini i institucijama da to pitanje ponovo problematizuju.

“Ukoliko se ne bude poštovao Ustav BiH i Dejtonski sporazum, to pitanje se može ponovo vratiti na odlučivanje”, poručio je Dodik.

On je rekao da je potrebno izgraditi konsenzus o bilo kom referendumu koji treba da se sprovede. “Opozicija ne zna ni gdje je, ni šta je, kada je bilo oko referenduma glasali su za to, a onda su na terenu učinili sve da ne dođe do glasanja njihovih ljudi”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je usvajanje referenduma kao načina odlučivanja za Republiku Srpsku jedan od najvažnijih političkih procesa, te najavio donošenje novog zakona o referendumu, gdje treba da se utvrde tačne procedure, da se više ne zavisi od Izborne komisije u Sarajevu, već da se u okviru republičkih institucija jasno evidentira mjerodavno mjesto za utvrđivanje referendumskog kapaciteta.

“To je usvajanje referenduma kao načina osvajanja slobode, jer narodu treba pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima i vjerujem da će to jednog dana doći i ovdje”, dodao je Dodik.

On je rekao da vladajuća koalicija, kao odgovorna politička struktura, o tom pitanju nema nikakvu dilemu.

“Zakazivanje referenduma, stavljenje na dnevni red tog pitanja, odigralo je značajnu ulogu, jer je skrenulo pažnju značajnih institucija međunarodne zajednice”, pojasnio je Dodik i dodao da je koalicija spremna da suspenduje odluku.

Na internet stranici “Službenog glasnika Republike Srpske” danas je objavljena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, prema kojoj se referendum raspisuje na teritoriji cijele Republike.

Dodik: Imao sam ljudsku obavezu da razgovaram sa štrajkačima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je kao predsjednik Republike imao ljudsku obavezu da razgovara sa štrajkačima “Željeznica Republike Srpske” i da im ukaže da to nije pravi metod borbe.
“Mislim da oni nisu imali nikavog izlaza, nego su tražili način da bi mogli da prekinu štrajk. Vlada je ranije utvrdila određene elemente i odgovore za njihove probleme. Tražiti platu u ‘Željeznicama’ koja nije dospjela, dok se iplata redovno vrši između 25. i 30. u mjesecu je nesuvislo. To su tražili i prošli put”, ocijenio je Dodik.

On je pojasnio da je činjenica da željezničare koji su se odlučili za štrajk ne podržavaju drugi sindikati i radnici “Željeznica”, što, kako kaže, veoma cijeni i poštuje, jer su oni u pravu, a ne ovi što su štrajkovali.

“Vladine mjere po tom pitanju moguće je sprovesti i ništa drugo. Plata će biti isplaćena 25. septembra, jer je to termin za isplatu, biće isplaćen topli obrok i prevoz i čine se napori da bude isplaćen još jedan topli obrok i prevoz iz zaostalih obaveze”, naglasio je Dodik.

Dvanaest radnika ŽRS prekinulo je višednevni štrajk glađu nakon današnjeg razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ranije dogovoreno plaćanje duga za isporučeni gas

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pitanje plaćanja duga BiH za isporučeni gas Ruskoj Federaciji riješeno ranijim dogovorom.
“U Republici Srpskoj postoji određena potrošnja i mi nismo prekinuli kontinuitet u plaćanju, a zašto je Federacija prestala da plaća treba pitati njih”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da je plaćanje duga BiH za isporučeni gas Ruskoj Federaciji pitanje za vlade Republike Srpske i Federacije BiH, Dodik je rekao da ga ne zanima šta Šarović govori, jer se on uopšte ne osvrće kada treba uzurpirati neko pravo entiteta.

On je dodao da Republika Srpska ima svoj gas i kompaniju, te da nema problema sa snabdijevanjem.

Dodik: Rad institucija od presudne važnosti za stabilnost

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da koalicija SNSD-DNS-SP podržava rad svih institucija u Srpskoj, a posebno Narodne skupštine, Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, što je od presudne važnosti za stabilnost.
Dodik je novinarima rekao da je na današnjem sastanku vladajuća koalicija osudila ponašanje opozicije na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike i napade na rukovodstvo parlamenta i pripadnike MUP-a Srpske, koji su svoj posao radili u skladu sa zakonom.

Lider SNSD-a je poručio da će Narodna skupština Srpske nastaviti sa radom i da je vladajuća koalicija iskazala potpuno jedinstvo prilikom posljednjih dešavanja u parlamentu, dok je opozicija pokazala apsolutnu nemoć.

“Rad vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini bio je gotovo identičan i odluka na koji način ćemo djelovati na posljednjoj skupštinskoj sjednici donesena je konsenzusom. Jedini adekvatan uspjeh opozcije bio je da su osvojili sto gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo”, kaže Dodik.

Dodik je istakao da je potrebno očuvati mir i stabilnost i obezbijediti funkcionisanje najviše zakonodavne institucije u Srpskoj.

“Neodrživa je namjera da bude prekinut skupštinski rad i ova koalicija to ne podržava. Dakle, u miru i stabilnosti treba organizovati sjednice Narodne skupštine”, rekao je lider SNSD-a.

On je dodao da je na sastanku iskazana podrška i realizaciji velikih projekata u Srpskoj, među kojima je završetak izgradnje nove dionice auto-puta od Mahovljana do Drugovića, koja bi trebalo da bude otvorena za 10 dana, rekonstukcija Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, za šta se izdvaja 200 miliona KM, izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu i planirana izgradnja bolnice u Doboju.

Prema njegovim riječima, odlučeno je i da se sredstva od ruskog klirinškog duga upotrebljavaju isključivo na osnovu plana koji treba da bude usmjeren u razvojne projekte koje će odobriti Vlada Srpske.

Dodik je napomenuo da bi rast BDP-a u ovoj godini trebalo da bude 3,5 odsto.

“Pozdravljamo činjenicu da će BDP i u ovoj godini, bez obzira na štetne uticaje suše na poljoprivredu, biti kao i prošle, odnosno 3,5 odsto”, rekao je Dodik, navodeći da je značajniji razvoj moguć kada je BDP pet odsto, što se može očekivati.

Govoreći o izborima za načelnika opštine Trnovo, Dodik je rekao da koalicija podržava jedinstvenog kandidata i napomenuo da bi naredni sastanak vladajuće koalicije trebalo da bude u narednih 10 do 15 dana, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!