Dugovi banjalučke Toplane skoro 90 miliona KM

115

Manje od mjesec dana je ostalo do nove grejne sezone u koju Banjaluka ulazi sa starom toplanom na mazut.

Dok se nova gradi, sabrani su dugovi najvećeg gradskog gubitaša koji godinama gomila dugove. Čini se da će glava, zbog Toplane, još dugo da boli.

“Grad će morati idućih desetak godina vraćati ogromnu sumu novca koja je u međuvremenu već potrošena, uglavnom za gorivo ili investicije u Toplanu, a dospijeva sada godinu za godinom”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Toplana kreditom od 15,5 miliona maraka, na deset godina, želi da refinansira dio duga, ali i bez toga ostaju još 74 miliona “u minusu”. Sa druge strane, korisnici su im dužni vrtoglavih 28 miliona. Opozicija tvrdi – problem je sa rukovodstvom Toplane, koje prihode ne koristi za nabavku energenata.

toplana dugovi BL

“Svake godine Toplana dovede grad u bezizlaznu situaciju, da moraju da traže zajam ili da grad izdaje garancije kojima bi građanima Banjaluke bio kupljen mazut i bila nastavljena grejna sezona”, rekao je Ljubo Ninković, odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka.

Mnogi se nadaju da će nova toplana na biomasu, koja bi trebalo da počne da radi u februaru, riješiti dio problema. Drvna sječka je znatno jeftinija od mazuta i lakše se nabavlja.

“Mi smo sa gradskom upravom potpisali sporazum o snabdijevanju sa onim količinama drvnog sortimenta niže vrijednog koji je neophodan za novu Toplanu”, rekao je  Risto Marić, direktor JP “Šume Republike Srpske”.

Zato i nadležni, ali i građani, jedva čekaju da nova toplana potpali kotlove. Prvi očekuju manje troškove i poslovanje bez dugova, drugi jeftinije grijanje. Ako to sve i bude tako, nagomilane milione stare ”mazutare”, svakako valja vraćati.

(atvbl.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!