Zaplet otvara priča o pozorištu Jazavac

723

 Premijernim izvođenjem predstave “Pita li iko kako je meni?” 20. oktobra na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci biće otvoren Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet”.

Riječ je o autorskom projektu u režiji Stojana Matavulja, a u kreiranju predstave učestvuje kompletna glumačka ekipa koju čine Velimir Blanić, Snježana Mišić, Vladimir Đorđević i Ljubiša Savanović.

– Predstava je nastala na osnovu višemjesečnog istraživanja odnosa glumaca i publike, prvenstveno u Gradskom pozorištu “Jazavac”. Na sceni ćemo progovoriti kako je zapravo raditi u ovom pozorištu, a samim tim u bilo kojem drugom teatru. Otvorićemo vrata mirkosistema pozorišta – kaže Ljubiša Savanović.

Publika će imati priliku da vidi komediju koja govori o fenomenu pozorišta, ali i o tome kako se naša sredina odnosi prema teatru.

– Odavno smo htjeli da ispričamo priču o Gradskom pozorištu “Jazavac”, a sada je sazrela i došlo je pravo vrijeme da je postavimo na scenu. Publika će moći da pogleda jednu novu formu koja kod nas do sada nije rađena, a u predstavi će biti dosta elemenata stendap komedije – rekao je Savanović.

U programu “Zapleta”, koji će trajati do 26. oktobra, biće izvedeno još pet predstava u takmičarskoj selekciji, kao i jedna u čast nagrađenih.

Selektor festivala je Dragana Đedović, studentkinja režije iz Banjaluke. Na repertoaru će biti predstave iz Banjaluke, Zagreba, Beograda, Trebinja, Novog Sada i Novog Pazara, a organizator festivala je Gradsko pozorište “Jazavac”.

– Ove godine uvodimo novine, pa će predstave biti odigrane i u drugim gradovima Republike Srpske. Imaćemo i razgovore sa glumcima kao i prethodnih godina, te poseban osvrt na predstave iz Banjaluke. Publiku očekuju veoma kvalitetne predstave, a u toku festivala biće otvorena i jedna izložba – najavio je Savanović.

Dugogodišnja saradnja

– Stojan Matavulj je sa “Jazavcem” od početka, režirao je našu prvu predstavu “Oblik stvari”. On sve godine prati rad našeg pozorišta i nova predstava je idealna prilika da na najljepši način nastavimo saradnju – kaže Ljubiša Savanović.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!