Animatori iz regiona na biciklima obilaze Banjaluku: Filmski maraton na fasadama, ulicama i drveću

512

Animacikl – spoj vožnje biciklima i projekcija animacija na fasadama, ulicama i drveću, počinje u nedjelju u banjalučkom Kampusu od 20 časova.

Ovo je projekat studenata i profesora smijera Animirani film, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u kojem mogu da učestvuju i ostali građani, biciklisti i pješaci.

Ovaj put u Animaciklu, osim naše, učestvuju još četiri akademije iz regiona koje imaju smjer animiranog filma – Zagreb, Beograd, Nova Gorica i Novi Sad.

– Danas počinjemo sa „maratonom animacije“, koja će trajati 48 časova. Studenti su podijeljeni u timove i rade filmove na zadatu temu. Upravo ti radovi biće uvršteni u Animacikl, pa će filmove moći da pogledaju i građani Banjaluke. Teme su jednostavne, poput ljubavi, robota i slično – objašnjava Mladen Đukić, profesor na smijeru animacije na AUBL.

Kolona biciklista i šetača kreće ispred zgrade Rektorata u 20 časova, a prva projekcija biće održana u nedjelju od 20.20 u Boriku na dječijem igralištu kod Osnovne škole „Branko Ćopić“, a druga je planirana od 21 čas u Gospodskoj ulici.

Treća projekcija biće ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 21.30. Od Kampusa, kroz Borik i Gospodsku, do MSU RS građani će uživati u animacijama, a u pauzama ćemo zajedno gledati filmove i studentske vježbe – poručuje Đukić.

Ovo je drugi Animacikl u Banjaluci, a u junu su studenti AUBL jedan radili i u Zagrebu.

– Bili smo dio „Animafesta“, koji je jedan od najvećih svjetskih festivala animacije. Bilo je sjajno. Animatori su relativno nepovezani u regionu i najvažnije je da se studenti već sada upoznaju, jer će kasnije, kada počnu da rade svoje produkcije, odlično sarađivati. Upravo zato ih sada sakupljamo na jedno mjesto, dijelimo u timove, kako bi se povezali kroz afinitete, jer će u budućnosti raditi zajedno. Odlično je da sa poznanstvima i zajedničkim radom krenu još od studentskih dana, jer se tada stvaraju najčvršće veze – ističe Đukić.

Studenti, kaže on, jedva čekaju da počnu da rade zajedno, jer niko im do sada nije dao takvu priliku za rad.

– Ovo je za njih poput rada u nekom studiju, pod pritiskom. Rade oni na akademijama pojedinačne radove, ali duže vremena. Ovdje dobijaju sjajne saradnike, imaju jasnu temu, i onda je volja daleko veća. Imaćemo 21 studenta i četiri profesora. U okviru programa planirane su i prezentacije – ko šta radi na kojoj akademiji. To je ujedno i način da se međusobno bolje upoznamo. Imaćemo i diskusiju na temu „Animacija u regionu“ – rekao je Đukić.

U slučaju kiše, dodaje on, studenti nemaju alternativu, već će zaštititi opremu i voziti se biciklima kroz grad.

– Gledao sam prognozu na različitim sajtovima. Kažu da će biti ružno vrijeme, ali da neće biti kiše – ističe Đukić.

Apel organizatora

– Molimo vozače da ne pretiču četverocikle sa projektorima. Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i slušaju redare na početku i kraju kolone. Signalizacija za noćnu vožnju je poželjna. U Gospodskoj ulici silazimo sa bicikala. Pješaci su dobro došli. Pozivamo ih da nas čekaju na punktovima za filmove, ili da prošetaju dio rute sa nama – rekao je Mladen Đukić.

(blic.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!