Dodik: BiH nema svoju imovinu ni po Ustavu ni po Dejtonskom sporazumu

695

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa vojnim atašeima iz devet država diplomatskih predstavništava u BiH, a dominantna tema sastanka bila je rješavanje pitanja perspektivne vojne imovine, koje se, kako je istakao predsjednik Srpske, pokušava nametnuti protivno zakonima i Ustavu BiH.

“Republika Srpska nikada nije bila protiv namjera da se perspektivna vojna imovina dodijeli na raspolaganje Ministarstvu odbrane, sve dok postoje potrebe za tom imovinom”, rekao je predsjednik Dodik, naglašavajući da Republika Srpska takođe nikada nije dala svoj pristanak da ta imovina pređe u vlasništvo bilo koje institucije BiH, s obzirom da ni po Dejtonskom mirovnom sporazumu ni po Ustavu BiH nema svoju imovinu.

Dodik je podsjetio sagovornike na politički sporazum svih lidera najuticajnijih političkih partija u BiH iz 2012. godine kojim je dogovoreno rješenje pitanja i vojne i ostale državne imovine, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

“Taj sporazum nikada nije proveden, ali ni stavljen van snage”, podsjetio je predsjednik Srpske.

Što se tiče Oružanih snaga BiH, Dodik je rekao da se Republika Srpska ne protivi njihovom postojanju, ali da se protivi povećanju broja pripadnika Oružanih snaga, što automatski povećava i stavku u budžetu za te namjene.

On je i ovom prilikom naglasio da je Republika Srpska snažno opredjeljena za očuvanje mira i stabilnosti i da je aktivan partner u antiterorističkoj koaliciji.

Predsjednik Republike Srpske informisao je vojne atašee i o bitnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.

Dodik: Kormakova izašla iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da se ambasador SAD u BiH Morin Kormak odavno ne drži pravila diplomatskog djelovanja, pa je već postalo zamorno komentarisati njeno ponašanje.
Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Kormakove da odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH ne treba samo suspendovati ili odgoditi, već je treba anulirati, te da je za ukidanje sankcija predsjedniku Republike Srpske potrebno trajno opredjeljenje za budućnost, Dodik je rekao da je ova njena izjava ne samo izašla iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja, već nosi i dozu zluradosti, jer suspenziju referenduma pokušava dovesti u vezu sa sankcijama koje su SAD nametnule po njenom diktatu.

“Referendum nije zakazivan niti se odgađa zbog Kormakove, niti njene ambasade, koja očito krši osnovne principe spoljne politike novog američkog predsjednika, koji često ističe da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja”, naglasio je predsjednik Srpske i poručio da Kormakova ne treba više da se brine o sankcijama koje su mu nametnuti, jer se ona prethodno već pobrinula da ih dobije.

On je naglasio da ostaje dilema da li Kormakova govori u interesu i u ime opozicije u Republici Srpskoj ili Bakira Izetbegovića, ili ona smatra da je to jedno te isto, ali jedno je očito – ne govori u ime svoje države, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!