Madrid šalje pojačanje u Kataloniju

108

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da šalje dodatne snage policije u Kataloniju radi održavanja mira i da bi osigurale da ne dođe do referenduma o nezavisnosti.

Katalonija, koja planira da održi referendum o nezavisnosti 1. oktobra, ima svoju vlastitu policiju “Mosos deskvadra”, iako i španska državna policija “Gvardija sivil” ima punktove u cijelom regionu. Dvije policijske službe često sarađuju.

“Oni će biti zaduženi za nadzor javnog prostora i održavanje reda i reagovaće u slučaju održavanja nezakonitog referenduma”, navodi se u saopštenju i dodaje da će policajci djelovati kao podrška katalonskoj policiji, koja ostaje odgovorna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije objavilo koliko šalje policajaca u region, ali španski mediji javljaju da je između 3.000 i 4.000 ljudi već stiglo ili je na putu. U Kataloniji je uobičajeno raspoređeno oko 5.000 državnih policajaca i oko 17.000 pripadnika “Mosos deskvadre”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je policajcima u Kataloniji da neće moći da uzimaju slobodne dane od 20. septembra do 5. oktobra, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!