Otvoren objekat MZ Donja Kola

507

U mjesnoj zajednici Donja Kola, danas je otvoren novoizgrađeni objekat mjesne zajednice u koji će biti premješteno područno odjeljenje Osnovne škole „Branislav Nušić“ iz Donjih Kola.

Objekat je svečano otvorio gradonačelnik Igor Radojičić, koji je rekao će se ovaj prijedlog već sljedeće sedmice naći na dnevnom redu Skupštine grada, te izrazio očekivanje da će djeca iz Donjih Kola uskoro sjesti u školske klupe u novom i ljepšem prostoru.

– OŠ „Branislav Nušić“ je jedna od najstarijih u gradu i nismo mogli da dozvolimo da pored jednog ovako modernog i prostranog objekta, djeca iz područnog odjeljenja u Donjim Kolima pohađaju nastavu u starom i dotrajalom objektu. Želimo takođe da se ovaj objekat koristi u najboljoj volji i namjeri i da se u njemu organizuju aktivnosti koje čine društveni život. Mjesna zajednica ovdje može da sprovodi sve svoje aktivnosti i konačno ima adekvatne prostorije za rad – rekao je Radojičić i izrazio zahvalnost Vladi RS koja je finansirala ovaj projekat.

Milan Đukić iz Savjeta MZ Donja Kola, zahvalio je Gradskoj upravi na objektu koji je izgrađen u roku i vrlo kvalitetno. On je istakao da je ovo veliki dan za sve mještane Donjih Kola i dodao da uskoro očekuje da i škola u ovom mjestu bude obnovljena.

Direktor OŠ „Branislav Nušić“ Stana Nikodinović Mitrović, kazala je da se raduje činjenica da će ovo područno odjljenje trenutno biti preseljeno u bolje i uclovnije prostorije.

– Školski objekat u Donjim Kolima je u jako teškom stanju, a preseljenjem u prostorije mjesne zajednice, uslovi rada i boravka naše djece biće znatno bolji. Moramo imati u vidu da je ovo škola u kojoj se povećava broj učenika, jer u zadnje dvije godine imamo mnogo više prvačića, a ima indicija da će taj broj rasti u narednim godinama – rekla je Nikodinović Mitrović.

Podsjećamo, ukupna površina objekta u kojem je smještena mjesna zajednica, te planiran prostor za ambulantu porodične medicine je 346 kvadratnih metara, a investicija je vrijedna 395.000 KM. Izgradnja je počela u avgustu prošle godine, a izvođač radova je bilo banjalučko preduzeće Progres-gradnja.

Ambulanta

Obraćajučći se prisutnim građanima, gradonačelnik Radojičić se dotakao i problema ambulante porodične medicine. On je naglasio da se trenutno analizira mreža ambulanti porodične medicine na području grada, jer je ambulantna mreža projektovana na 250.000 stanovnika, a po zadnjem popisu Banja Luka ima 190.000 stanovnika.

– To je napravilo dosta problema po različitim osnovama, a jedan od njih je i problem broja ambulanti. U situaciji smo da ćemo morati zatvarati neke ambulante porodične medicine. To nije populapna mjera, ali trenutno razgovaramo o pet ambulanti koje bi mogle biti zatvorene. Kada završimo tu analizu, onda sa Domom zdravlja možemo razgovarati o ovoj ambulanti u Donjim Kolima gdje imamo 1.200 potencijalnih korisnika što je znatno manje od normativa. Prijedlog može biti da jedan tim porodične medicine ovdje radi par dana u sedmici kao što je to slučaj na nekim drugim lokacijama  – zaključio je Radojičić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!