Podrška organizacijama koje okupljaju lica sa invaliditetom

71

Udruženje distrofičara regije Banja Luka organizovalo je danas okrugli sto o temi: „Standardizacija servisa podrške za lica sa invaliditetom – potreba, stanje i prioriteti“, u okviru projekta kojeg je finansijski podržao Grad Banja Luka putem javnog poziva.

Učesnicima ovog skupa obratila se i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, koja je istakla da Grad Banja Luka u kontinuitetu pruža podršku organizacijama koje okupljaju lica sa invaliditetom.

Riječ je o udruženjima koja djeluju u gradu od 25 do 60 godina, a to su: Udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje distrofičara regije, Gradska organizacija slijepih, Regionalno udruženje paraplegičara i ostalih tjelesnih invalida regije, Udruženje invalida rada, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima i Udruženje civilnih žrtava rata regije Banja Luka.

-Ovih sedam organizacija su članice Gradskog odbora udruženja invalida grada Banje Luke, te imaju status udruženja od interesa za Grad. Konkretno, kada je riječ o Udruženju distrofičara, Grad od 2015. godine sufinansira i projekat „Prevoz lica sa invaliditetom“ i kao većini drugih dodijeljen im je prostor za rad – kazala je Trivićeva.

Podsjetila je da Udruženje u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i uz podršku Grada realizuje i uslugu personalne asisitencije u Banjoj Luci,  a pored njih istu pružaju i HO „Partner“ i  Gradska organizacija slijepih Banja Luka.

Cilj današnjeg okruglog stola, kako su istakli organizatori, jeste definisanje prioritetnih servisa podrške za lica sa invaliditetom, način i metodologija uspostavljanja standarda kvaliteta servisa podrške, kriterijumi za kontrolu i ocjenu kvaliteta pruženih usluga, unapređenje znanja o održivim modelima saradnje za uspostavljanje servisa podrške za lica sa invaliditetom, te izrada prijedloga Pravilnika o uslovima i standardima za pružanje usluga podrške i Pravilnika za pružanje usluge personalne asistencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!