Dimnjačari u Banjaluci imaju pune ruke posla: Čišćenje 20 maraka

253

Grijna sezona je pred vratima, a spremnost dimnjaka za njen početak Odjeljenje komunalne policije kontrolisaće pojačano, potvrdili su u Gradskoj upravi.

Prema Odluci o dimnjačarskoj djelatnosti, vlasnici dimnjaka dužni su voditi brigu da se dimnjaci i uređaji za loženje redovno čiste i održavaju u ispravnom stanju. U Komunalnoj policiji istakli su da su, prema Odluci o dimnjačarskoj djelatnosti, od početka godine izvršena 52 komunalno-inspekcijska nadzora.

“U dva slučaja nisu ispoštovane naložene mjere, pa su počiniocima prekršaja izdati prekršajni nalozi”, kažu u Komunalnoj policiji.

Kako stoji u ovoj odluci, ako vlasnik nije očistio dimnjak, te ne posjeduje odgovarajuću potvrdu kazne se kreću od 100 do 600 KM za fizička, a od 500 do 7.000 maraka za pravna lica.

Osim Komunalne policije i “ljudi koji donose sreću” imaju pune ruke posla, te su, kako kažu, ovih dana u velikoj gužvi.

Dimnjačar Zvonko Kovačević kazao je da u ovom periodu uvijek puno radi i da svi traže čišćenje dimnjaka.

“U ovo vrijeme svi žele da čiste dimnjake jer grijna sezona uskoro počinje”, kazao je Kovačević. Prema njegovim riječima, često se dešava da se zbog nečišćenja dimnjak zapali pa onda moraju da reaguju vatrogasci te je zato, savjetuje, bolje dimnjak očistiti na vrijeme. Dodaje da se cijena čišćenja nije mijenjala te da ona i dalje iznosi 20 KM.

Mirela K. iz naselja Nova varoš kazala je da dimnjak čisti dva puta godišnje – prije i poslije grijne sezone. “Čišćenje dimnjaka jednom godišnje nije dovoljno, a smatram da se više isplati dati 40 KM za čišćenje, nego mnogo više za kaznu”, rekla je Mirela K.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!