Kampanja podrške djeci oboljeloj od raka

349

Aktivisti i volonteri banjalučkog Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” danas su u Banjaluci organizovali kampanju “Zlatni septembar” u cilju podrške djeci oboljeloj od raka i podizanju svijesti u javnosti o potrebi borbe protiv ovih oboljenja.

Katica Kerkez iz Udruženja “Iskra” rekla je Srni da je ova akcije, tokom koje su dijeljene zlatne trake, baloni i promotivni štampani materijal, organizovana i kao vid podrške koje svake godine Međunarodna organizacija roditelja djece oboljele od raka organizuje u septembru.

“Više za cilj imamo da javnosti skrenemo pažnju na predrasude s kojima se djeca oboljela od raka suočavaju nakon uspješnog izlječenja i kad treba da se vrate u svoju matičnu sredinu. Neznanje koje vlada u društvu o dječijem raku doprinosi tome da se ta djeca suočavaju sa predrasudama da je rak zarazan, da se i druga djeca mogu razboliti ukoliko su u društvu djece koja su imala ovaj problem”, navela je Kerkzova.

Prema njenim riječima, javlja se sažaljenje prema oboljeloj djeci, osjećanje koje ne treba da bude primarno.

“Takvoj djeci je potreban jedan normalan pristup, jer oni nisu drugačiji, i ne treba da budu izdvojeni u društvu”, naglasila je Kerkezova.

Ona je dodala da se ne može reći koliko djece je oboljelo ili koliko ih se liječi od raka u Republici Srpskoj, jer ne postoji nacionalni registar za rak, ali da se može reći da se taj broj ne smanjuje, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!