Ambrozija napunila ambulante

216

Povećana koncentracija polena ambrozije u vazduhu proteklih dana napunila je ambulante pacijentima koji su zbog problema izazvanih ovom alergenom biljkom zatražili ljekarsku pomoć.

U Domu zdravlja kažu da ova biljka intenzivno cvjeta u drugoj polovini avgusta i septembru, tako da se u ovom periodu i očekuje porast broja pacijenata sa problemima uzrokovanim ambrozijom.

– Najčešći simptomi kod polena su kihanje, suvi kašalj, bistra sekrecija iz nosa, svrab sluznice, otežano disanje, peckanje i suzenje očiju – kazali su u Domu zdravlja.

Pacijenti koji se javljaju ljekaru zbog ovih problema su svih životnih dobi, ali u Domu zdravlja napominju da su primijetili da se alergijske reakcije češće dešavaju kod starijih građana.

U Domu zdravlja naglašavaju da pacijenti koji imaju problema sa alergijom na polen ambrozije treba bar sedam dana prije cvjetanja ove biljke da počnu sa uzimanjem lijekova.

– Treba da izbjegavaju i kontakt sa polenom ambrozije, odnosno da u vrijeme njenog cvjetanja ne borave u prirodi – objasnili su u Domu zdravlja.

Da je polen ambrozije ovih dana veoma visok, pokazivao je i alarm za mjerenje koncentracije polena na zvaničnom sajtu grada.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!