Policija preuzima kontrolu nad biralištima u Kataloniji

108

Španska vlada je saopštila da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad biračkim mjestima na kojima bi trebalo da bude održan referendum o nezavisnosti Katalonije, zakazan za 1. oktobar, javlja “Rojters”.

Španska vlada je naredila regionalnoj policiji Katalonije da identifikuje zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korišćene kao biračka mjesta na kontroverznom referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, koji Madrid smatra nelegalnim, navodi AP.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Madridu saopštilo je da je vrhovni državni tužilac u Kataloniji izdao naređenje policiji da zabilježi lične podatke zvaničnika.

Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa odbio je juče da isključi mogućnost hapšenja predsjednika Katalonije Karlesa Pudždemona zbog njegovog insistiranja na održavanju referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine.

Španski tužioci su upozorili da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.

Tužioci su rekli policiji da ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je nedavno katalonske lidere da priznaju da ne mogu da održe referendum o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra.

Španska vlada je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije proglasila neustavnim, a ove nedjelje Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.

Rahoj zbog Katalonije ne ide na samit EU

Premijer Španije Marijano Rahoj neće u petak prisustvovati samitu šefova država i vlada Evropske unije u Estoniji, pošto je zakazan dva dana uoči osporavanog referenduma u Kataloniji o nezavisnosti, 1. oktobra, izjavio je za AFP neimenovani iz španske vlade.

“Ocijenjeno je da bi bilo najbolje kada bi Rahoj bio ovdje na sastanku kabineta u petak zbog Katalonije”, rekao je taj izvor, insistirajući na anonimnosti,javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!