Da li će proći Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2016.?

87

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmotri izvještaj o radu Savjeta ministara za 2016. godinu.

Predstavnički dom na sjednici 26. jula nije usvojio izvještaj Savjeta ministara, što je bio povod za zahtjeve opozicije za preispitivanje podrške predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, ali i zahtjeve da Zvizdić dostavi Predstavničkom domu potpise kojima bi dokazao da ima parlamentarnu većinu.

Ni sve parlamentarne komisije koje su razmatrale izvještaj Savjeta ministara o radu u prošloj godini u dijelu svojih nadležnosti nisu podržale ovaj dokument.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda u drugom čitanju nalazi se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je cilj izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Delegati bi u drugom čitanju trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

U drugom čitanju pred delegatima će biti i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim bi zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna umjesto 2018, kako je sada propisano, stupila na snagu 2028. godine.

Predloženim odredbama u zakon bi bila ugrađena i odredba iz zakonodavstva EU kojom se zabranjuje stavljanje na tržište, uvoz ili izvoz krzna pasa i mačaka ili proizvoda koji sadrže ovo krzno.

Predviđeno je da delegati razmotre u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, koji je predložio Savjet ministara, a kojim se omogućava Upravnoj inspekciji da uz neposredni može vršiti i posredni inspekcijski nadzor za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Pred delegatima će biti i više zakonskih prijedloga u prvom čitanju, među kojima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SBB-a Damir Arnaut tražeći ukidanje privilegija funkcionerima da njihova vozila imaju pravo prvenstva nad hitnom pomoći i vatrogascima.

Delegati bi trebalo da raspravljaju i o više izvještaja uključujući i godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2016. godinu, te izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!