Skupština grada Banjaluke: Kružni tokovi i podzemne garaže smanjuju gužve

268

Zaštita istorijskih građevina i zelenila, te plansko rješavanje gorućih infrastrukturnih problema kroz gradnju saobraćajnica, parkinga i kružnih tokova su prioriteti koje će rješavati Savjet za izradu urbanističkog plana grada.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je u pauzi jučerašnjeg zasjedanja Skupštine grada istakao da su odbornici razmatrali odluku o imenovanju tog savjeta.

– Ako dobijemo njihovo povjerenje, formiraćemo smjernice za izradu urbanističkog plana za 15 dana. Nakon toga ide tender za izbor firme koja će biti zadužena za taj posao, a Savjet će pratiti kvalitet izrade plana – kazao je Rašković.

Naveo je da je Banjaluka grad zelenila koje treba očuvati.

– Skup istorijskih građevina, koje čine izložbu arhitekture na otvorenom, treba održati i razvijati kao koncept koji će biti prilagođen današnjem vremenu – naveo je Rašković.

Kazao je da zagušenja u saobraćaju treba riješiti kroz planiranje gradnje saobraćajnica i kružnih tokova.

– Parkiranje treba premjestiti u podzemne garaže čime će se osloboditi nadzemne površine za druge namjene – naveo je Rašković.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da zadovoljan sastavom Savjeta za izradu urbanističkog plana. Kazao je da gradski arhitekta nije u radnom odnosu u Gradskoj upravi, već da je zaposlen na fakultetu u Beogradu.

– Dogovorili smo se da radimo do kraja godine. Ukoliko obje strane budu zadovoljne ugovorom o djelu će biti određena njegova primanja – dodao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, odbornici će razmatrati i odluke kojim se počinje restrukturisanje duga stare “Toplane”.

– Želimo da otplatu duga od 12 miliona KM rasporedimo na duži period – naveo je Radojičić i dodao da će ova toplana zagrijavati grad do izgradnje nove, te da su obezbijeđene dovoljne količine mazuta za početak sezone.

U prvom dijelu jučerašnjeg zasjedanja najviše rasprave je bilo u vezi sa izmjenom Poslovnika Skupštine grada. Primjedbe odbornika su bile usmjerene na definiciju odborničke grupe koja bi prema planiranim novinama trebalo da ima najmanje dva člana. Odbornici većinom opozicije, a i pojedinci iz pozicije, pitali su se kako u grupi mogu biti dva člana. Tvrdili su da dva člana čine par, a ne grupu.

Isti tim do kraja mandata

Odbornici su juče odlučivali o imenovanju načelnika, a Radojičić je rekao da je njegov prijedlog bio da tim koji je 1. januara počeo da radi ostane u istom sastavu.

– Započeto je više od 30 projekata i mislim da su dosadašnji rezultati vrlo dobri i da ovaj tim može da iznese ove četiri godine sa odličnim rezultatima – istakao je Radojičić.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!