Tegeltija: Nada da će u Sarajevu prevladati razum kada je riječ o akcizama

108

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je tragikomična situacija da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić obilazi opozicione poslanike i od njih traži podršku za usvajanje zakona o akcizama, ali da se nada da će u Sarajevu prevladati razum i da će ovaj zakon biti usvojen.

Tegeltija je naglasio da je najveći, ali ne i jedini problem kada je u pitanju aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, neusvajanje seta zakona o akcizama, za koji predsjedavajući Savjeta ministara nema podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH.
“Tragična je situacija u kojoj se nalazi BiH, ali nadam se da će u Sarajevu prevladati razum i da će biti usvojen zakon o akcizama i zakon o Agenciji za osiguranje depozita, kao i da će Federacija BiH ispuniti svoja dva uslova”, rekao je Tegeltija za Radio Republike Srpske, dodajući da je Srpska ispunila sve svoje obaveze.

Govoreći o stanju u budžetu Republike Srpske, Tegeltija je rekao da se ono poboljšava iz godine u godinu, te da je za osam mjeseci ove godine prikupljeno 323 miliona KM direktnih poreza, što je za 25 miliona više u odnosu na isti period lani.

“To je porez na dohodak, porez na dobit, porez na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i dio poreza na nepokretnosti. U istom periodu prošle godine prikupljeno je 297 miliona KM dodatnih poreza”, kaže Tegeltija.

On je rekao da je primjetno povećanje prihoda i u oblasti doprinosa, u koje spadaju doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, dječja zaštita, te Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

“Mi smo za osam mjeseci prikupili 951 milion KM doprinosa, a prošle godine 881 milion KM. Ostalih neporeskih prihoda prikupili smo u iznosu od 262 miliona KM, a u uporednom periodu 240 miliona KM”, naveo je Tegeltija.

Ministar finansija Srpske kaže da je, kada je riječ o ukupnim javnim prihodima, u osam mjeseci prikupljeno 112 miliona KM više nego lani.

“Taj novac uplatila su naša preduzeća, institucije, što pokazuje da se njihova finansijska pozicija znatno popravila”, dodao je Tegeltija.

On je potvrdio da će od oktobra svim penzionerima u Srpskoj biti uvećana penzija za tri odsto, dok postoji opredjeljenje Vlade da se u narednoj godini penzija poveća dodatnih dva odsto.

Govoreći o sredstvima od klirinškog duga, koja iznose nešto više od 60 miliona evra, Tegeltija je naveo da će ona biti utrošena na kapitalne projekte, dok će dio od pet miliona KM biti usmjeren kao direktna podrška poljoprivrednim proizvođačima koji su spremni da investiraju u sisteme za navodnjavanje.

“Odluka o utrošku preostalog dijela ovih sredstava neće biti donesena do kraja 2018. godine. Postoji mnogo prijedloga oko načina utroška, ali lično mislim da ne treba žuriti sa tim jer se pokazalo da treba imati neku rezervu koja pruža sigurnost kada je potrebno da se interveniše”, rekao je Tegeltija.

Govoreći o pomoći Srbije od 5,5 miliona evra za lokalne zajednice u Srpskoj i Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom, Tegeltija je istakao da je opredjeljenje vlada Srpske i Srbije da ovo bude test projekat koji će da pokaže da li projekti u ovim opštinama mogu da budu sprovedeni kako treba.

“Naše opredjeljenje je da projekti koji će biti finansirani ovim sredstvima budu vidljivi građanima. Ovo treba da bude uvod u neke nove projekte koje je Vlada Srbije obećala u idućoj godini”, kaže Tegeltija

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!