Ruske i srpske melodije podigle zavjesu u Banskom dvoru

112

Kombinacijom ruskih i srpskih kompozicija koje su činile repertoar gala koncerta u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra počela je umjetnička priča “Eho ‘Zlatnog viteza’ u Republici Srpskoj”.

Na nastupu održanom u četvrtak uveče učestvovalo je tridesetak ruskih umjetnika, a publika je imala priliku da čuje izbor iz programa ovog renomiranog filmskog festivala koji se od 1992. održava u Moskvi.

Koncert je ideja proslavljenog glumca i reditelja, profesora Nikolaja Burljajava, koji je i osnivač festivala “Zlatni vitez”. Na sceni Banskog dvora predstavili su se solisti i gudački kvartet koji su ruske i srpske pjesme.

Nikolaju Burljajevu je uručena počasna povelja Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

– Profesoru Burljajevu smo uručili povelju za njegove zasluge i izuzetan doprinos u oblasti razvoja audio-vizuelnih umjetnosti. Imenovan je za počasnog profesora banjalučke Akademije umjetnosti. Na “Eho ‘Zlatnog viteza’ u RS” je donio najbolje ruske filmove, a nadamo se nastavku saradnje, u smislu predavanja – rekla je dekan banjalučke Akademije umjetnosti Sanda Dodik.

Prorektor Univerziteta u Banjaluci i profesor Akademije umjetnosti Luka Kecman kaže da se održavanjem ove manifestacije Banjaluka upisuje na svjetsku mapu kulturnih događanja i nada se da će “Eho ‘Zlatnog viteza'” postati tradicionalan.

Koncertu su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke i Republike Srpske, kao i veliki broj ljubitelja umjetnosti.

Trodnevni “Eho ‘Zlatnog viteza’ u Republici Srpskoj” obuhvata i književni i filmski program, a generalni pokrovitelj ove manifestacije je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Organizator festivala je banjalučka Akademija umjetnosti.

Program

– Koncert je donio popularan program koji je bio zanimljiv ne samo za stručnu i muzičku javnost nego i za širi krug muzičke publike. Ovo je bilo zaista zanimljivo i nosim pozitivne utiske sa koncerta – kaže Sanda Dodik.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!