Mališani kroz igru učili o svojim pravima

547

 Maskenbal, jesenji karneval i edukativne radionice, samo su neke od manifestacija kojima je juče širom RS počelo obilježavanje Nedjelje djeteta, koja se ove godine odvija pod motom “Dječiji svijet – moj svijet”.

Otvorivši edukativno-kreativnu radionicu posvećenu edukaciji djece o njihovim pravima u Muzeju RS u Banjaluci, Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac kazala je da prava djece predstavljaju potrebe koje svako dijete ima na svom putu odrastanja i dodala da Porodični zakon zahtijeva izmjene u svim njegovim dijelovima.

– Roditelji ne mogu sami da se nose sa izazovima u odrastanju njihove djece. Moramo usvojiti znanje da su i djeca sa poteškoćama u razvoju samo djeca, te da njihove potrebe nisu posebne, nego su iste kao i potrebe njihovih vršnjaka – rekla je Grahovčeva.

Pedagog u Muzeju RS Nataša Nogo rekla je da će mališani na radionicama praviti ukrasne magnete sa porukama o pravima djeteta, s ciljem edukacije o njihovim pravima i prihvatanju različitosti, ali i razvijanje njihove kreativnosti.

Javni fond za dječiju zaštitu RS isplatiće povodom Nedjelje djeteta jednokratne novčane pomoći korisnicima prava iz dječije zaštite i ustanovama socijalne i dječije zaštite, za šta će biti izdvojeno 42.000 KM.

U okviru Nedjelje djeteta u Centru za socijalni rad Prijedor gradonačelnik Milenko Đaković uručio je vaučere u iznosu od 100 KM za 20 porodica sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Srbačkom opštinom do kraja sedmice simbolično će upravljati dječak sa poteškoćama u razvoju Boško Antonić, kome je načelnik Mlađen Dragosavljević juče uručio ključeve opštine. Mališani iz predškolske ustanove “Lepa Radić” i vrtića “Cipelići” bili su gosti načelnika opštine Gradiška Zorana Adžića, koji je istakao da je potrebno proširiti vrtićke kapacitete u ovoj opštini. Organizovanjem jesenjeg karnevala sokolački mališani prošetali su gradom, a ulice Lopara uljepšali su dječaci i djevojčice sa maskama. Brojne manifestacije organizovane su i u Zvorniku, Mrkonjić Gradu, Srebrenici i Foči.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!