Radnička prava opet rasplamsala sukobe

696

 Zakon o radu RS, koji je na snazi od januara prošle godine, dodatno je umanjio prava radnika, smanjio njihova primanja, nije otvorio prostor za nova radna mjesta, ali jeste za veći profit poslodavaca i uništio do tada solidno razvijen socijalni dijalog.

Do tih zaključaka, sa kojima nisu saglasni predstavnici Vlade i Unije Udruženja poslodavaca RS, došao je Savez sindikata RS čija je Služba za besplatnu pravnu pomoć obavila analizu primjene Zakona o radu. Analiza će biti adut čelnika Saveza sindikata u predstojećim raspravama o Zakonu o radu, odnosno dobrim i lošima stranama koje je on donio. Zakon o radu je na korak od prvih izmjena nepune dvije godine nakon njegovog usvajanja.

Opšta ocjena sindikata je da su zakonom umanjena individualna prava radnika.

– Generalna ocjena odredbi o plati, naknadi plate i drugim primanjima radnika jeste da je njihov osnovni cilj bio da radna snaga pojeftini, odnosno da poslodavci budu stimulisani na zapošljavanje kroz smanjivanje troškova radnika na teret samih radnika, a ne na teret države. Efekti ovih odredbi na radnike nastupili su odmah poslije stupanja na snagu Zakona o radu, budući da su plate po nekom od osnova praktično smanjene ogromnoj većini zaposlenih – navedeno je u sindikalnoj analizi.

Oni smatraju da je neophodno smanjiti broj osnova za otkazivanje ugovora o radu jer ih sada ima više od 22 čime je potpuno liberalizovana mogućnost otpuštanja radnika. Zakon je, tvrde, odobrio i nastavak prakse kratkoročnih angažmana koju je zapravo trebalo da prekine.

– Data je veća mogućnost poslodavcima da kratkoročnim ugovorima o radu dovedu do još veće nesigurnosti radnika i njihovog radnog statusa. Najbolje zakonsko rješenje bi bilo da se tačno navede, kao i u ranijem zakonu o radu, u kojim se slučajevima može zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme – stav je sindikata.

Jedna od osnovnih zamjerki je da još nije potpisan opšti kolektivni ugovor zbog čega je, kako kažu, aktuelni zakon jednostavno neprimjenjiv, uz ocjenu da i sam postupak njegovog usvajanja nije bio transparentan i da nije bilo mjesta za mišljenje struke.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da Zakon o radu nije donio ništa o čemu je pričala vlast kada je krenula u njegovu izradu.

– Zakon je u potpunosti ugušio kolektivno pregovaranje u realnom sektoru. Nemamo kolektivnih ugovora u realnom sektoru, osim nekoliko izuzetaka, a imamo smanjenje radničkih primanja – kazala je Mišićeva.

Predstavnici Vlade i poslodavaca ne dijele mišljenje sindikata. Tvrde da zakon nije idealan, ali da je činjenica da ga sada najviše kritikuju oni koji nisu htjeli da učestvuju u njegovoj izradi i koji nisu pristajali na dijalog i kompromis.

– Oni nemaju pravo da komentarišu zakon. On je dobar. Napravio je pomak u odnosu na ranije rješenje, ali sada pojedinci, da bi opravdali to što nisu učestvovali u njegovoj izradi, govore da im taj zakon ništa ne valja. Javne rasprave pokazaće da li i šta treba popravljati u zakonu – kazao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

I poslodavci su bliže stavovima Vlade, nego stavovima iz analize sindikata.

– Plate su porasle u realnom sektoru. U privredi je povećan i broj zaposlenih – kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Naglasio je da će sudovi pokazati da li je došlo da urušavanja prava radnika ili je pak riječ o neradnicima.

– Vidjećemo da li se žale radnici ili neradnici. To je upitno. Ishod tih žalbi je validan. Imamo potpuno druge informacije koje pokazuju da zakon radnicima nije nanio nikakvu štetu. Naprotiv, zaštitio je njihova prava. Neradnici imaju problema i normalno je da ih imaju – naveo je Škrebić.

Prva javna rasprava o Zakonu o radu RS biće održana danas u Doboju, a druga sutra u Bijeljini. Poslije Zvornika, Prijedora, Istočnog Sarajeva, Foče i Trebinja 13. oktobra će uslijediti finalna javna rasprava u Banjaluci. Sredinom oktobra trebalo bi biti razmotreno i povećanje minimalca u RS sa 395 na 405 KM.

Kolektivni ugovor

Vlada RS je sredinom prošle godine odredila osnovne odredbe opšteg kolektivnog ugovora koje će biti na snazi sve dok socijalni partneri ne postignu saglasnost.

Skoro svaki sastanak u vezi sa izradom ovog dokumenta u 2016. godini okončan je burnom raspravom sindikalaca i poslodavaca, a u ovoj godini se sastanci o toj temi mogu prebrojati na prste jedne ruke.

Ključni pokazatelji analize sindikata

* zakon nije donesen u interesu radnika

* zakonom smanjena prava i primanja zaposlenih

* nisu otvorena najavljena radna mjesta

* odredbe zakona idu naruku poslodavaca

* zakon neprimjenjiv bez opšteg kolektivnog ugovora

* ugušeno kolektivno pregovaranje u realnom sektoru

* potrebno smanjiti broj osnova za davanje otkaza

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!