Rast industrijske proizvodnje u BiH

521

U BiH je u prvom polugodištu ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a najznačajniji doprinos u ukupnom povećanju ostvaren je u okviru prerađivačke industrije, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u izvještaju o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Posmatrano po granama prerađivačke industrije, najznačajnija povećanja u posmatranom periodu su ostvarena u okviru proizvodnje hemijskih proizvoda od 17,2 odsto.

S druge strane, smanjenja su registrovana u okviru proizvodnje namještaja i iznose 25 odsto, a značajan je bio i pad u proizvodnji nemetalnih minerala.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje navode da je u okruženju, posebno u zemljama EU, u prvom polugodištu ove godine nastavljen trend ekonomskog rasta iz prošle godine, a da su registrovane stope rasta bile nešto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Imajući u vidu dešavanja u okruženju i podatke o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni koji su dosta pozitivniji, možda se mogla očekivati i viša stopa rasta, a u Direkciji ocjenjuju da bi osnovni razlog što se to nije desilo mogao da bude pad proizvodnje električne energije u BiH od 1,2 odsto.

Pad proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine posljedica je smanjenja proizvodnje u okviru hidroelektrana za više od 30 odsto, dok je proizvodnja u termoelektranama uvećana za oko 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ova dešavanja rezultirala su povećanjem proizvodnje u sektoru rudarstva od 7,1 odsto u posmatranom periodu,javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!