Heronimo Maja nastupio u Banjaluci: Zvuci gitare na Lorkinom tragu

636

 Flamenko zvuci u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra obilježili su prvi susret slavnog španskog muzičara Heronima Maje sa publikom u Banjaluci.

Maja, vrhunski gitarista iz Madrida, koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom stotinak godina, muzičko umijeće predstavio je i banjalučkim zaljubljenicima u gitaru, na koncertu “Flamenko Balkaniko”, održanom u ponedjeljak uveče u punoj dvorani.

– Kompletno područje Balkana mi je jako zanimljivo. Oduševljen sam toplinom publike i prijateljskim odnosom, što me podsjeća na moju Španiju. Prije Banjaluke bio sam u Turskoj, već dva mjeseca sam na putovanjima. Na Balkanu se zaista osjećam kao kod kuće – rekao je Maja, koji je praunuk čuvenog Ramona Montoje, gitariste koji slovi za začetnika virtuozne flamenko gitare.

Heronimov otac, Felipe, pedagog i muzičar i djed Rikardo Losada, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko.

Zajedno sa Majom nastupili su perkusionista Keko el Basko, flamenko gitarista Mirza Redžepagić, pjevačica Merita Bavčić i perkusionista Davor Maraus.

Koncert pod nazivom “Flamenko Balkaniko” je plod saradnje muzičara iz Španije i BiH, a ideja je potekla od Heronima Maje.

– Svi smo oduševljeni pozitivnom energijom koja je vladala na koncertu u Banjaluci. Zaista smo uživali u nastupu u koncertnoj dvorani, koja je jedna od tri najakustičnije dvorane na prostoru BiH – kazao je Redžepagić.

On je istakao da iako je flamenko, kao jedna vrsta atrakcije, uglavnom ljudima poznat kroz ples, najprije je pjevanje, pa onda ples i gitara.

– Sredinom 19. vijeka flamenko se iz porodičnih okruženja, zabava, svadbi i sahrana u Andaluziji seli u barove. Godine 1922. u Alhambri, dragulju Granade, kompozitor Manuel de Fala i pjesnik Federiko Garsija Lorka organizovali su prvo takmičenje u izvođenju flamenka. Nakon tog perioda flamenko dospijeva i na veliku scenu – podsjetio je Redžepagić.

Virtuoz od malih nogu

Heronimo Maja je počeo da svira na gitari kada je imao samo četiri godine. Kao sedmogodišnjak je održao prvi koncert u Madridu, a već sa 11 godina je postao virtuoz na gitari i dijelio scenu sa doajenima flamenko muzike, kao što Pako de Lusija.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!